17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTârgul Municipal Craiova s-a făcut scrum

Târgul Municipal Craiova s-a făcut scrum

Aproximativ 600 de standuri din incinta Târgului Municipal Craiova, unde se vindeau haine și încălțăminte second-hand, au fost mistuite de flăcări vineri după-amiază. Comercianții nu au apucat să salveze nimic și dau vina pe autorități și pe proprietarul târgului pentru pierderile suferite.

Dezastru în Târgul Municipal Craiova. Sute de standuri unde se comercializau haine și încălțăminte second-hand, întinse pe o suprafață de aproape 5.000 de metri pătrați, au fost făcute scrum de un incendiu puternic, izbucnit vineri după-amiază. Din fericire, deși incendiul a fost extrem de violent, flăcările nu s-au extins la spațiile comerciale sau la sediul RAR Dolj din apropiere. De asemenea, nici o persoană nu a fost rănită, însă comercianții și-au pierdut toată marfa.
Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj au intervenit cu opt autospeciale, însă au întâmpinat o problemă. Atunci când au încercat să racordeze furtunurile la hidranții din incinta Târgului au constatat că apa nu are presiune, așa că au fost nevoiți să se descurce cu apa din autospeciale.

Pompierii au reușit să împiedice flăcările să se extindă la sediul Registrului Auto Român, dar și la celelalte spații comerciale din incinta Târgului, însă nu au putut salva nici măcar un stand din cele 600 cuprinse de flăcări. Până vineri seară, în jurul orei 20.00, focul nu fusese stins complet, dar flăcările se vedeau doar la nivelul solului. Mai trebuie spus că autoritățile au trimis la Târg mai multe echipaje de jandarmi și polițiști locali, care au intervenit pentru a asigura un perimetru de siguranță. De asemenea, a fost prezent prefectul Sorin Răducan, dar și colonelul Constantin Florea, şeful ISU Dolj.

Prefectul Răducan a precizat că pompierii au aplicat amenzi în urma unor verificări, însă se pare că neregulile descoperite nu au fost remediate. „Situația nu este foarte gravă, pentru că forțele prezente au reușit să limiteze pagubele produse. Este important că s-a intervenit bine în zona RAR-ului și a fost salvat, pentru că exista posibilitatea ca flăcările să se extindă la hala de la RAR. Din primele informații pe care le am, am înțeles că au fost făcute verificări, s-au dat amenzi, s-a stabilit ce trebuie să se facă. Nu cred că există o autorizație (de securitate la incendiu – n.r.), însă aceste date vor fi date de cei de la ISU“, a precizat prefectul Sorin Răducan. Întrebați despre aceste controale, reprezentanții ISU Dolj au precizat că aceste informații vor fi oferite după verificarea registrelor. În Târgul de Săptămână a venit și Andi Gaiu, patronul firmei Texind, care a închiriat Primăriei Craiova terenul pe care se află Târgul Municipal, însă acesta nu a dat nici o declarație.

Comercianții dau vina pe autorități și pe patronul Gaiu

Supărați că și-au pierdut toată marfa, cei care vindeau haine și încălțăminte în Târgul Municipal spun că este vorba de o mână criminală și susțin că responsabili sunt atât primăria, cât și Andi Gaiu, care nu le-au oferit toate condițiile, inclusiv cele de siguranță. „Nu are nici un fel de autorizație locul asta. Domnu‘ Gaiu, dacă a luat 15.000 de euro pe lună chirie de la primărie, trebuia să asigure cel puțin condiții decente pentru locul ăsta. Sunt decât două extinctoare aici, cum să faci față cu ele? Filmați hidranții să vedeți că nu merg“, spunea unul dintre comercianți. „E mână criminală, pentru că nu avea cum să ardă tot odată“, a adăugat altul.

O femeie care vinde în sectorul de legume-fructe a confirmat faptul că flăcările au izbucnit și s-au extins cu repeziciune. „Într-o fracțiune de secundă am văzut flăcările care au ajuns la cer. Am sunat imediat la pompieri“, a spus femeia. Unii dintre cei care aveau standuri în Târgul Municipal au observat că primarul municipiului, Lia Olguța Vasilescu, lipsește. „Dar Lia Olguța unde este? De ce nu vine aici? Când are nevoie de voturi vine!“, a spus alt păgubit. Până vineri seară, pompierii doljeni nu stabiliseră cauza incendiului.

Citeşte mai mult

Povestea unui contract dubios, cu pagubă de 100.000 de euro. Târgul Municipal Craiova este un cuib de ilegalități care s-au derulat cu complicitatea autorităților locale. Atât Primăria Craiova, cât și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dolj au permis funcţionarea târgului în afara legii, în ciuda avertismentelor Gazetei de Sud, care a scris prima dată despre subiect în 2013 (Târgul „Caracal“, fără autorizaţii).

 

Târgul a ars și în 2009

La sfârșitul lunii ianuarie 2009, Târgul de Săptămână Romanești, amplasat pe atunci în cartierul 1 Mai din Craiova, a fost distrus de un incendiu violent. Ca și acum, flăcările au cuprins sute de standuri amplasate însă pe o suprafață de 10.000 de metri pătrați, atunci fiind vorba, pe lângă îmbrăcăminte și încălțăminte, și de sute de anvelope second-hand.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS