16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOrdonantele date toamna le modifica pe cele din primavara

Ordonantele date toamna le modifica pe cele din primavara

Guvernul a emis, in primavara acestui an, sub presiunea protestelor de la Brasov, Ordonanta nr.8, prin care celor disponibilizati li se acordau, in functie de vechime, intre 22 si 24 de salarii compensatorii. Disponibilizarile masive din primavara au fost facute pentru „primenirea“ societatilor care trebuia, conform programului, scoase la privatizare.

MAT SA Craiova, care initial nu fusese nominalizata pe lista cu salariile compensatorii, a fost ulterior inclusa, cei 180 de salariati disponibilizati beneficiind de prevederile ordonantei respective. In contractul colectiv de munca semnat de reprezentantul sindicatului de la MAT, Costinel Nita, si conducerea societatii a mai fost stipulata o prevedere, prin care angajatii care plecau acasa primeau de la societate inca trei salarii compensatorii care urma sa fie platite pina la sfirsitul acestui an. Platile compensatorii urma sa fie intrerupte pe perioada cit societatea distribuia salariile promise si consemnate in contractul colectiv de munca.

Pentru ca mai este putin timp pina expira termenul limita al achitarii acestor salarii, mai multi disponibilizati au sesizat intentia societatii MAT de a nu face platile promise. Intre timp, unitatea a fost privatizata, preluind, o data cu fabrica, si obligatiile contractuale fata de fostii salariati.

Ionel Catrinoiu, directorul general al MAT SA, a spus: „Indiferent de ce sesizari aveti, trebuie sa consemnati ca ne aflam in termenul de plata a carui data limita era prevazuta la 31 decembrie 2003. Pe 10 octombrie a aparut o alta ordonanta de guvern, cea cu numarul 88, care modifica termenul limita de plata a celor trei salarii, in functie de vechime. Aceasta ordonanta, venita in sprijinul societatilor deja privatizate, fixeaza termenul limita pentru anul viitor“.

Dupa metoda deja obisnuita, toamna, in apropierea termenelor scadente, guvernul da alt rind de ordonante, care le modifica pe cele date primavara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS