16.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinAlimente care trebuie eliminate din bucătărie

Alimente care trebuie eliminate din bucătărie

Uneori pare imposibil să gătim sănătos, din cauza conservanţilor şi a coloranţilor care sunt din ce în ce mai prezenţi în alimente. Totuşi, există unele obiceiuri pe care le putem adopta pentru a ne asigura că mâncărurile pe care le preparăm nu dăunează sănătăţii noastre şi a familiei. Unul dintre aceste obiceiuri (poate cel mai important) este acela de a limita folosirea anumitor alimente şi ingrediente care pot fi nocive dacă sunt consumate pe termen lung. În mod surprinzător, cele mai periculoase ingrediente au albul drept numitor comun – este vorba de unt, aşa-numiţii „carbohidraţi albi“, zahăr şi sare.
Untul este primul aliment care trebuie eliminat din bucătărie dacă vreţi să adoptaţi un stil de viaţă sănătos. Untul conţine grăsimi nesaturate, substanţă care este principalul factor ce promovează apariţia obezităţii, fiind totodată asociat cu apariţia unor boli grave precum afecţiunile cardiovasculare, maladia Alzheimer şi unele forme de cancer. De aceea, dacă vreţi să faceţi primul pas spre o alimentaţie sănătoasă, atunci înlocuiţi untul cu o grăsime mai puţin nocivă. Uleiul de măsline este ideal, întrucât conferă preparatelor un gust deosebit, fără a dăuna sănătăţii.
Alimentele care intră în categoria numită „carbohidraţi albi“ sau rafinaţi trebuie şi ele eliminate atunci când vă doriţi să mâncaţi mai sănătos. În această categorie intră alimentele care conţin carbohidraţi proveniţi din făină albă rafinată – respectiv pâine şi paste. Aceste preparate sunt periculoase pentru că nu conţin deloc fibre, elementul cel mai important al cerealelor, iar din această cauză pot genera probleme în funcţionarea sistemului digestiv. Prin urmare, soluţia la această problemă este să folosiţi alimente care provin din carbohidraţi nerafinaţi.

Fără zahăr şi sare

Limitarea utilizării zahărului este foarte importantă atunci când vreţi să gătiţi sănătos. Deşi zahărul nu conţine prea multe calorii (doar patru calorii per gram), consumul unor cantităţi mari de zahăr prezintă riscuri pentru sănătate. În afară de faptul că provoacă afecţiuni stomatologice, consumul de zahăr este principalul factor care contribuie la apariţia şi agravarea diabetului.
În fine, pentru a avea o alimentaţie sănătoasă trebuie să limitaţi pe cât posibil consumul de sare. Sarea în exces provoacă apariţia unor boli cronice grave – ca, de exemplu, afecţiuni arteriale – însă chiar şi consumul moderat de sodiu poate genera retenţia lichidelor şi deci îngrăşarea pe termen mediu şi lung. Soluţia este foarte simplă: înlocuiţi sarea cu foarte multe condimente şi plante aromate. Acestea vor conferi mâncărurilor un gust deosebit şi vor avea grijă şi de sănătatea dumneavoastră.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU