13.3 C
Craiova
miercuri, 15 octombrie, 2025
Știri de ultima orăMagazinBucătăria de weekend

Bucătăria de weekend

Conopidă cu măsline şi sos de roşii

Ingrediente pentru 4 porţii: o ceapă roşie, curăţată şi tăiată solzişori, 5 căţei de usturoi, curăţaţi şi tocaţi, o conopidă mare (aruncaţi frunzele verzi, păstraţi tulpina şi tocaţi-o), ulei de măsline, o mână de măsline negre, curăţate de sâmburi, 4 fileuri de anşoa în ulei de bună calitate, scurse şi tăiate felii, o mână de pătrunjel proaspăt, 2 conserve a câte 400 g de roşii lunguieţe sau mici şi rotunde, oţet de vin roşu.

Mod de preparare:
Alegeţi o cratiţă sau oală în care să încapă conopida întreagă, rămânând circa 2 cm la margine, şi care poate fi acoperită cu un capac. Este important, căci altfel conopida n-o să fiarbă cum trebuie.
Puneţi în oală ceapa, usturoiul, tulpinile tocate de conopidă şi puţin ulei şi căliţi totul la foc mic aproximativ 10 minute, până când legumele se înmoaie şi capătă puţină culoare. Adăugaţi măslinele, fileurile de anşoa, tulpinile de pătrunjel şi mai lăsaţi pe foc câteva minute. Adăugaţi roşiile mărunţite, apoi umpleţi pe jumătate cu apă una dintre cutiile de conserve şi turnaţi apa în oală, împreună cu puţin oţet de vin roşu. Amestecaţi bine, zdrobind roşiile cu lingura, ca să vă asiguraţi că nu rămân bucăţi mari, şi aduceţi la fierbere.
Cufundaţi cu grijă conopida în sos. Dacă aţi ales un vas de mărime potrivită, jumătate din conopidă va fi în sos şi jumătate afară. Stropiţi-o cu ulei de măsline, puneţi capacul şi lăsaţi să fiarbă la foc mic 50 de minute. Scoateţi conopida cu ajutorul unei palete pe un platou rotund adânc, turnaţi sosul în jurul ei şi presăraţi frunzele de pătrunjel.
Dacă doriţi, puteţi să serviţi conopida cu friptură de vită sau poate fi o mâncare vegetariană foarte bună dacă renunţaţi la fileurile de anşoa.

Prăjitură cu nes

Ingrediente: un blat de tort, iar pentru crema de vanilie: 1/2 l lapte, 4 gălbenuşuri, 5 linguri de zahăr, 4 linguri de făină, 6 pliculeţe de zahăr vanilinat, 1/2 pachet de unt. Pentru spuma de nes veţi avea nevoie de 4 albuşuri, 4 linguri de zahăr brun, 4 linguri de nes.

Mod de preparare:
Crema de vanilie se va pregăti astfel: într-o farfurie se freacă gălbenuşurile cu zahărul, apoi se pune făina, amestecând în continuare până se face o pastă groasă. Se adaugă zahărul vanilinat şi mai amestecaţi puţin.
Compoziţia se toarnă în lapte şi se pune la foc, mestecând încontinuu cu o lingură, până începe să fiarbă. După ce se îngroaşă, se ia de pe foc, se pune untul şi apoi se dă la răcit.
Spuma de nes se prepară astfel: se bat albuşurile spumă, apoi se pun cele patru linguri de zahăr brun şi se bate în continuare foarte mult. Se adaugă apoi patru linguri de nes şi amestecaţi foarte bine.
După ce s-a răcit crema de vanilie, luaţi blatul de tort şi tăiaţi-l în trei părţi în lung.
Pe prima bucată se întinde uniform cremă, apoi se pune cea de-a doua bucată, pe care se întinde, de asemenea, cremă. Se aşază cea de-a treia bucată de blat deasupra căreia se pune spuma de nes. La final, opţional, puteţi pudra deasupra două linguri de nes. Se poate servi imediat, dar este mai bună dacă o lăsaţi un pic la frigider.
www.ghidul-culinar.ro
 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS