Fideli modelului occidental, romanii s-au intors la natura; prefera alimentatia fara temutele „euri“, isi fac griji pentru poluarea din ce in ce mai acuta a mediului si se intereseaza parca mai mult de calitatea produselor pe care le consuma, si nu numai de cantitatea acestora. Au inceput sa gindeasca si in perspectiva si sa se ingrijoreze de ce va ramine viabil si peste citeva zeci de ani. Incet, incet, pe piata isi fac aparitia produse noi. „Fripti“ de citeva ori cu „ciorba“ de import, producatorii autohtoni nu se grabesc sa implementeze noile tehnologii in agricultura, mai ales daca acestea se si bat cap in cap, cum se intimpla in cazul culturilor de plante modificate genetic si a culturilor ecologice. Fie pentru ca nu au aflat de acestea, fie pentru ca se tem, fie pur si simplu, pentru ca nu isi permit! Si asta, pentru ca progresul costa!
Ce sint plantele modificate genetic?
Plantele modificate genetic (transgenice) sint plante de cultura carora, prin intermediul unor tehnici moderne de inginerie genetica (numite biotehnologii), li se transfera anumite gene si, prin urmare, caracterele dorite, cu o precizie si o usurinta mult superioare metodelor clasice de ameliorare. In acest fel, se pot obtine soiuri (sau hibrizi) noi de plante, rezistente la boli si daunatori, cu calitati nutritionale superioare (de exemplu, continut ridicat de ulei, zahar, proteine, amidon, vitamine), tolerante la unele erbicide neselective, precum si la factori de stres (cum ar fi seceta, frigul, salinitatea).
In ciuda dezbaterilor aprinse pe seama acestui subiect, care au loc indeosebi in unele tari din UE, milioane de fermieri, atit din tarile industrializate, cit si din cele in curs de dezvoltare, continua sa-si extinda suprafetele cultivate cu varietati transgenice, prin utilizarea acestora obtinindu-se o serie de avantaje, de la productivitate mare si costuri mici pina la eliminarea din uz a pesticidelor obisnuite si protectia mediului.
Extinderea, intr-un ritm fara precedent, a suprafetelor cultivate cu plante modificate genetic, in cei sapte ani de la introducerea lor in cultura, reflecta in mod semnificativ avantajele pe care aceste plante le ofera cultivatorilor. Putine voci insa s-au ridicat impotriva folosirii materialului biologic „contra naturii“, care trebuie uneori protejat cu substante pe linga care banalele pesticide par a fi apa de ploaie!
Autoritatile romane au elaborat un intreg „arsenal“ legislativ pentru a se alinia la prevederile europene si s-au pregatit pentru orice eventualitate cu comisii si subcomisii care sa protejeze agricultura de eventualele dezastre biologice cauzate de folosirea organismelor modificate genetic.
Ce sint produsele ecologice?
Produsele ecologice sint produsele obtinute fara utilizarea substantelor chimice de sinteza, ca fertilizanti si amelioratori ai solului, pesticide, ingrediente pentru prepararea furajelor, ingrediente si auxiliari pentru prepararea alimentelor. Produsele ecologice se obtin prin respectarea unor reguli si principii de productie stricte, stabilite prin mai multe acte normative.
Pentru garantarea calitatii si asigurararea sigurantei alimentare, intregul lant de obtinere a acestor produse, de la sol si pina la produsul final, este controlat si certificat de un organism de inspectie si certificare.
Produsele ecologice trebuie sa fie etichetate, in conformitate cu reguli specifice privind produsele ecologice. Ele sint recunoscute pe piata dupa eticheta produsului care, in mod obligatoriu, trebuie sa contina urmatoarele elemente:
– numele si adresa producatorului sau procesatorului;
– denumirea produsului, insotita de precizarea „produs obtinut din agricultura ecologica“
– numele, codul si sigla organismului de inspectie si certificare.
Prin lege, organismele modificate genetic si derivatele lor sint interzise in agricultura ecologica.
Producatorii care doresc sa practice agricultura ecologica trebuie sa se adreseze Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara, respectiv responsabilului cu agricultura ecologica desemnat in fiecare judet, pentru a primi toate informatiile necesare si pentru a-si inregistra activitatea. La fel si in cazul producatorilor care vor sa cultive plante modificate genetic.

