Ouale trebuie spalate si dezinfectate inaintea depozitarii lor in frigider, intrucit pe coaja acestora exista salmonela, care se poate transmite la alimentele deja preparate, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, Lili Pasat, inspector sanitar sef in Ministerul Sanatatii.
„Oamenii trebuie sa cunoasca elementele de baza legate de depozitarea alimentelor. Astfel, ouale trebuie depozitate in frigider numai in spatiile destinate acestora, dupa ce au fost spalate cu detergent si cu o solutie de clor. In plus, ele nu trebuie puse linga mezeluri, brinza sau alte produse deja preparate. De altfel, nici carnea cruda nu trebuie asezata linga alimentele preparate, pentru ca ea reprezinta o sursa de contaminare pentru produsele ce urmeaza a fi consumate. O alta sursa de contaminare cu salmonela o reprezinta alimentele incalzite de mai multe ori. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a stabilit zece reguli de aur pentru o viata sanatoasa, iar acestea trebuie respectate cu strictete“, a mai spus Pasat.
Astfel, potrivit expertilor, multe alimente (cum ar fi fructele si legumele) sint bune in starea lor naturala, in timp ce altele nu sint sigure decit daca au fost supuse unui tratament termic. De exemplu, este mult mai sigur laptele pasteurizat, in locul celui crud. „Cind faceti cumparaturile, amintiti-va ca alimentele preparate au fost inventate pentru a prelungi viata. Alimentele care se consuma crude – cum ar fi salata, fructele, alte produse vegetale – trebuie spalate foarte bine“, a spus Lili Pasat. In plus, alimentele trebuie pregatite corect. Foarte multe alimente de origine animala (in special carnea de pasare, ouale si laptele nepasteurizat) pot fi contaminate in mod natural cu microbi capabili sa produca imbolnaviri (microorganisme patogene). Prepararea corecta va ucide microorganismele patogene, daca temperatura tuturor partilor alimentului ajunge la cel putin 70 de grade Celsius. Daca puiul preparat este crud inca linga os, el trebuie fiert sau fript in continuare, pina cind este gatit corespunzator. Carnea congelata, pestele si carnea de pasare trebuie sa fie complet dezghetate inainte de preparare. Alta recomandare este ca alimentele preparate (gatite) sa fie consumate imediat. Cind acestea se racesc la temperatura camerei, microbii incep sa se inmulteasca si, cu cit este mai lunga perioada de racire, cu atit este mai mare riscul de imbolnavire. Pentru siguranta, alimentele trebuie consumate imediat ce au fost luate de pe foc. Daca alimentele sint gatite pentru a fi pastrate mai mult timp, atunci ele trebuie depozitate la o temperatura de fie cel putin 60°C, fie la rece, sub 10°C. Aceasta regula este deosebit de importanta daca alimentele urmeaza a fi pastrate mai mult de patru sau cinci ore. Este recomandat ca alimentele pentru copii sa fie preparate doar inainte de masa si sa nu fie pastrate timp mai indelungat.
Potrivit OMS, o greseala frecventa – responsabila de producerea toxiinfectiilor alimentare – este punerea unei cantitati prea mari de aliment cald in frigider. Alimentele preparate nu se pot raci in profunzime atit de repede pe cit ar trebui. Totodata, reincalzirea corecta a alimentelor reprezinta cea mai buna protectie impotriva microbilor care se pot dezvolta in timpul depozitarii. Contactul dintre alimentele nepreparate si alimentele care nu mai necesita preparare ori care se consuma crude trebuie evitat. Alimentele preparate corect se pot contamina prin contactul cu cele nepreparate, in mod direct sau prin intermediul cutitelor sau tocatoarelor. Intrucit alimentele se contamineaza usor, orice suprafata utilizata pentru prepararea lor trebuie sa fie foarte curata.
Resturile de alimente ramase pe aceste suprafete sint un potential rezervor de microbi, ca si prosoapele de bucatarie neschimbate la timp. Totodata, e foarte important ca aceia care prepara alimentele sa se spele pe miini des si foarte bine. La fel de importanta pentru siguranta alimentelor este calitatea apei folosite in timpul gatitului sau la spalatul diferitelor alimente si a miinilor.
Ouale – spalate si dezinfectate inainte de depozitarea in frigider
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei