Zeci de şcoli şi grădiniţe din Dolj sunt în imposibilitate de plată a lucrărilor de construcţii efectuate. Fondurile alocate prin hotărârile guvernamentale au rămas numai pe hârtie, iar constructorii îşi cer insistent banii.
Dacă anul trecut directorii unităţilor de învăţământ doljene şi primarii erau arătaţi cu degetul şi mustraţi că nu au cheltuit banii alocaţi pentru investiţii, acum, managerii şcolilor şi-au învăţat lecţia şi au început lucrările până să primească banii. Numai că nici aşa nu a fost bine. Guvernul Tăriceanu s-a făcut că plouă pe final de mandat şi nu a mai alocat fondurile necesare. Fie că lucrările s-au finalizat, fie că sunt în curs de derulare, firmele de construcţii nu au primit nici un leu până acum. „Lucrările sunt finalizate demult. Prin consiliu local am pus centrala termică şi trebuie să plătesc firmei 170.000 de lei, dar nu am banii, iar prin inspectorat am primit fonduri pentru investiţii, am schimbat tocăria, dar nici banii aceştia nu i-am primit. Banii au rămas pe hârtie, iar eu nu am cu ce plăti cele două firme care s-au ocupat de lucrări. Am vorbit cu patronii şi oamenii au înţeles că nu este vina mea“, a explicat Gheorghe Popa, directorul Grupului Şcolar „Traian Vuia“ din Craiova.
Mai multe investiţii în şcoli
Şi la Ciupercenii Vechi, lucrările sunt aproape de finalizare, dar banii lipsesc. „Încercăm să negociem cu firma de construcţii. Le spunem că nu suntem noi de vină, ci cei de la minister, dar muncitorii nu şi-au luat salariile, firma nu mai are bani să cumpere materiale şi ne-au spus că, dacă banii nu vor veni, vor sista lucrările şi vor trimite oamenii în şomaj. Pe 27 decembrie, trebuie să facem recepţia lucrării şi suntem aproape de finalizare. Avem nevoie de peste patru miliarde (lei vechi – n.r.). Am făcut sesizări la inspectorat, am dus contractele, dar nu am primit nici un răspuns clar. Trebuie să aşteptăm“, a declarat în urmă cu câteva zile Iuliana Nadia Călin, administratoarea financiară a Şcolii Ciupercenii Noi. Pentru Şcoala Smârdan au fost alocaţi 250.000 de lei, iar pentru construirea unei noi grădiniţe în comună 400.000 de lei. În urmă cu câteva zile au venit la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj ceva bani, iar pentru Grădiniţa Ciuperceni, ISJ Dolj a mai alocat 100.000 de lei.
Lista de aşteptare este lungă
Printre unităţile de învăţământ care au primit bani numai pe hârtie şi au rămas cu datorii către firmele de construcţii la final de an se numără Şcoala Sălcuţa Calopăr, care ar trebui să primească 618.000 de lei, SAM Valea Stanciului, 200.000 de lei, Grădiniţele Îngeraşii, 500.000 de lei pentru construirea unei clădiri noi, „Căsuţa Fermecată“, 400.000 de lei pentru reabilitare, Grădiniţa Leu, 150.000 de lei, Liceul de Informatică „Ştefan Odobleja“, 250.000 de lei, Liceul Teoretic Bârca, 630.000 de lei şi cel din Amărăştii de Jos cu 100.000 de lei. Şcolile din Vârvoru de Jos, Catane, Gogoşu, Mischii şi structurile şcolare Busu, Cioroiu Nou şi Mihăiţa au rămas fără bani pentru utilităţi. La Şcoala Ghidici s-au terminat lucrările pentru utilităţi, iar constructorul îşi cere cei 150.000 de lei alocaţi prin hotărâre de guvern. La acestea, se adaugă şi unităţile de învăţământ care ar fi trebuit să primească bani prin consiliile locale şi care se confruntă şi ele cu lipsa fondurilor pentru plata lucrărilor.
Banii, la anul
În timp ce sindicaliştii din învăţământul doljean se tem că şcolile s-ar putea trezi târâte prin tribunale de constructori, conducerea ISJ Dolj promite că va solocita noului guvern să plătească sumele restante. „Să sperăm că nu o să se ajungă şi la procese, pentru că firmele de construcţie trebuie să recupereze banii şi a trecut destul de mult timp. Sunt foarte multe şcoli care sunt în această situaţie, pentru că, după ce s-au alocat prin hotărâre de guvern, fondurile s-au blocat imediat. Oamenii au nevoie de bani pentru că trebuie să îşi plătească muncitorii, vin şi Sărbătorile“, a menţionat Constantin Rada, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Dolj. Pe de altă parte, Diana Buşoi, inspectorul şcolar general al ISJ Dolj a declarat că la începutul anului viitor o să se facă plăţile restante către şcoli. „Aceşti bani vor avea prioritate în 2009 şi vom solicita noului guvern să rezolve problema, cu care nu ne-am mai confruntat până acum. Atunci când se alocă bani este important să fie şi în cont, nu numai pe hârtie“, a precizat Diana Buşoi.
„Aceşti bani vor avea prioritate în 2009 şi vom solicita noului guvern să rezolve problema, cu care nu ne-am mai confruntat până acum. Atunci când se alocă bani este important să fie şi în cont, nu numai pe hârtie“.
Diana Buşoi, inspectorul şcolar general al ISJ Dolj