Una dintre cele mai cunoscute atracţii ale Ungariei este deja legendarul „dobos torta“, preferat de gurmanzi graţie cremei cu unt, ciocolată şi caramel.
În trecut, „dobos torta“ era una dintre cele mai râvnite avuţii ale Ungariei, fiind frecvente cazurile în care era pusă la pachet şi expediată la cele mai cunoscute curţi din Europa. Savoarea s-a păstrat de-a lungul secolelor, fiind unul dintre cele mai apreciate deserturi de pe Bătrânul Continent. Cu toate acestea, doboşul a apărut aproape din întâmplare. În 1884, Carl Jozsef Dobos a preparat pentru prima dată această prăjitură. Potrivit legendei, el a fost inspirat de un ucenic al său, care a amestecat untul cu zahăr, în loc de sare, cum se proceda în acea perioadă. După ce l-a muştruluit, Dobos şi-a schimbat totuşi părerea cu privire la această combinaţie, astfel apărând crema de unt pentru prăjitura sa, care a fost prezentată oficial cu ocazia unei expoziţii organizate la Budapesta, în 1885. A devenit astfel desertul preferat în „la belle epoque“ şi a dat bătaie de cap tututor cofetarilor care au încercat să îl imite. Cu toate acestea, nimeni nu a reuşit să recreeze armonia dintre cele şase straturi de blat, cremă de cacao şi neobişnuita cremă de unt.
La pas prin cofetării
Un mod inedit de a descoperi Budapesta ar putea fi acela de a face un tur prin cele mai cunoscute cofetării din capitala maghiară. La Buda, de exemplu, puteţi poposi în cofetăria „Ruszwurm“, unde pregătirea doboşului ajunge la rang de artă, cu o fuziune armonioasă între blat şi cremă. La Pesta, în schimb, puteţi servi un doboş „ca la mama acasă“ la patiseria „Lukŕcs“. Cofetarul pregăteşte prăjitura potrivit unei reţete foarte apropiate de cea originală, înlocuind însă untul cu margarina. Pentru caramel, cofetarul foloseşte un vas special, pentru a topi mai repede zahărul şi pentru a-i menţine culoarea de ambră.

