16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFuncţionarii, în grevă

Funcţionarii, în grevă

Funcţionarii publici din aproape toate instituţiile judeţului Olt au fost ieri, timp de două ore, în grevă de avertisment. Ghişeele de relaţii cu publicul au fost închise între orele 8.30 şi 10.30, oamenii fiind nevoiţi fie să se întoarcă acasă cu problemele nerezolvate, fie să aştepte până ce funcţionarii şi-au reluat activitatea.

Cei care au avut ieri-dimineaţă treabă la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt au fost întâmpinaţi de agentul de pază al instituţiei, care le-a arătat politicos afişul scris cu litere de-o şchioapă şi lipit pe geam. Oamenii veniţi din alte localităţi pentru a rezolva diverse probleme au aşteptat chiar şi două ore până la finalul grevei.
Aceeaşi situaţie s-a întâlnit şi la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP), unde mai multe persoane au aşteptat pe scările instituţiei până la deschiderea ghişeelor. Şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) şi Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) funcţionarii de la ghişeele de relaţii cu publicul şi-au întrerupt activitatea.
Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Sed Lex, 800 de salariaţi din judeţ afiliaţi acestei organizaţii sindicale au fost ieri în grevă de avertisment.  „Oamenii au înţeles situaţia şi nu am avut probleme din cauza celor două ore de grevă. Funcţionarii publici au venit la serviciu conform programului, iar pe perioada grevei au lucrat, însă nu cu publicul“, a spus Remi Dumitrache, vicepreşedintele alianţei sindicale Sed Lex în Olt. El a adăugat că, începând cu  16 octombrie, funcţionarii publici vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată, dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate în urma negocierilor ce au loc astăzi cu reprezentanţii guvernului.
Au fost însă şi instituţii care, deşi oficial ar fi trebuit să fie în grevă de avertisment, au lucrat ca într-o zi obişnuită. A fost cazul Casei Judeţene de Pensii, unde toate ghişeele de relaţii cu publicul au fost deschise pentru zecile de bătrâni care au călcat ieri pragul instituţiei. Şi funcţionarii Direcţiei de Muncă şi Protecţie Socială au lucrat ieri, deşi oficial şi-au exprimat solidaritatea cu instituţiile care şi-au închis ghişeele pentru două ore. „La noi vin oameni amărâţi, cu probleme. În plus, vin zilnic oameni de la zeci de kilometri distanţă şi nu i-am putut lăsa să aştepte“, a spus Liviu Luca, directorul adjunct al instituţiei. Funcţionarii publici cer majorarea salariilor cu 50%. Sindicaliştii negociază astăzi cu guvernul, iar în urma rezultatelor negocierilor vor decide dacă vor amâna sau vor renunţa definitiv la greva generală planificată pentru 16 octombrie.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS