27.8 C
Craiova
marți, 16 septembrie, 2025
Știri de ultima orăMagazinDepresiile autumnale se combat la masă

Depresiile autumnale se combat la masă

Toamna s-a instalat în toată puterea cuvântului, iar vara este, pentru mulţi dintre noi, o amintire îndepărtată, spre care ne întoarcem privirea, încercând să nu băgăm în seamă proasta dispoziţie, oboseala, guturaiurile şi deficitul de concentrare, care şi-au făcut apariţia odată cu zilele ploioase.

 

Stresul provocat de primele zile de toamnă nu este o noutate pentru nimeni, acest fenomen revenind în fiecare an, cu o precizie de ceas elveţian. Depresia autumnală se combate însă eficient la masă. Aceasta este părerea dieteticienilor de la Institutul Clinic Humanitas Gavazzeni din Bergamo. Soluţia pentru a contracara cenuşiul atmosferei sunt, cum era de aşteptat, fructele şi legumele de sezon, cu ale lor culori intense. Roşul rodiilor, galbenul cartofilor, verdele merelor şi al perelor, movul strugurilor, portocaliul dovlecilor sau al morcovilor, nuanţele de maro ale nucilor, alunelor şi castanelor, pe scurt, un curcubeu de culori şi arome pe care specialiştii îl descriu ca fiind „o mană cerească pentru sănătate“.

Pentru acest sezon, nutriţioniştii afirmă că „este deosebit de important să urmaţi o dietă echilibrată, care să vă asigure aportul corect de vitamine, săruri minerale şi proteine de o calitate superioară“. Alături de fibre şi antioxidanţi, aceste ingrediente combat îmbătrânirea şi previn boli precum arteroscleroza şi infarctul. În plus, rodiile, de exemplu, pot asigura o bună protecţie şi în cazul unor probleme cardiovasculare.

 

Legume de sezon

 

Anumite legume, cum ar fi năutul, fasolea sau lintea, conţin o cantitate considerabilă de proteină cu o valoare biologică ridicată şi sunt bogate în aminoacizi esenţiali, fundamentali pentru sănătatea organismului nostru. Lintea, de exemplu, este bogată în fier şi, ca atare, perfectă pentru alimentaţia pacienţilor anemici, care prezintă un nivel scăzut de fier. Singura contraindicaţie a legumelor ar fi faptul că dau senzaţia de balonare, însă această problemă este uşor de rezolvat dacă se consumă în cantităţi moderate sau pasate ca un piure. Din listă nu trebuie să lipsească nici ciupercile, despre care specialiştii afirmă că sunt „bogate în fibră de celuloză, element primar în structura lemnului, şi chitină, element primar în structura scheletului animalelor“. În plus, au un aport caloric scăzut. În acelaşi timp însă, ciupercile sunt greu de digerat şi pot da cu uşurinţă naştere la intoleranţe alimentare. În concluzie, în opinia nutriţioniştilor, o alimentaţie corectă în timpul toamnei ajută organismul să se pregătească să înfrunte gerul iernii. Din acest motiv, sunt recomandate în primul rând citricele, care, datorită aportului lor de vitamina C, sunt necesare şi fundamentale pentru cei care doresc să îşi întărească sistemul imunitar. Aşadar, cale liberă consumului de portocale, grepfrut sau poamelor, care, alături de legume ca fasolea, lintea şi năutul, sunt cel mai bun aliat împotriva depresiei autumnale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS