17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024

Şoc pe Nou Camp

Barcelona lui Frank Rijkaard va da piept cu experimentata grupare condusă de Sir Alex Ferguson, Manchester United. Nici una dintre combatante nu poate fi considerată favorită.

Manchester United revine în această seară pe „Nou Camp“, acolo unde, în urmă cu nouă ani, a câştigat ultima dată trofeul Ligii Campionilor. Adversară îi va fi nu Bayern Munchen, aşa cum s-a întâmplat atunci, ci FC Barcelona, meciul contând pentru prima manşă a celei mai importante competiţii europene. Cele două combatante au în comun faptul că nu au pierdut nici o partidă din actuala ediţie, nici măcar în faza grupelor, atunci când obţinuseră deja biletele pentru optimi.
În această fază a semifinalelor, Barcelona are un bilanţ mai bun, reuşind să câştige patru dintre cele opt întâlniri disputate. În schimb, Manchester nu a reuşit să se impună decât de două ori în cele nouă confruntări din penultimul act. Ultima deziluzie trăită de Manchester a fost consemnată în urmă cu 12 luni, când „red devils“ au fost eliminaţi de AC Milan, după 3-2 pe teren propriu şi 0-3 în Italia.
Spaniolii au ajuns în semifinale după ce au eliminat gruparea germană Schalke 04, cu o dublă victorie: 1-0 (Yaya Toure ’43) la Gelsenkirchen şi tot 1-0 pe „Nou Camp“ (Bojan Krkic ’12). Nici Manchester nu a avut probleme în sferturi, impunându-se în faţa Romei cu scorul general de 3-0 (2-0 în Italia şi 1-0 pe teren propriu).

Barcelona merge ceas pe teren propriu

În actuala ediţie a Ligii Campionior, Barcelona a avut un parcurs excelent pe teren propriu, obţinând cinci victorii din tot atâtea posibile, trei în faza grupelor şi două în fazele eliminatorii, optimi şi sferturi. Golaverajul Barcelonei din aceste întâlniri, 10-1, trebuie să dea de gândit formaţiei lui Sir Alex Ferguson. De partea cealaltă, Manchester United se poate lăuda cu faptul că nu a pierdut în deplasare în sezonul 2007/2008 al Ligii Campionilor, trecându-şi în cont trei victorii şi două rezultate de egalitate. Bilanţul catalanilor în ceea ce priveşte meciurile de pe „Nou Camp“ împotriva echipelor engleze este pozitiv: 13 victorii, opt egaluri şi numai două înfrângeri în 23 de partide disputate. Ambele înfrângeri au fost suferite de catalani în partide cu FC Liverpool, 0-1 în prima manşă a semifinalelor Cupei UEFA din 1975/1976 şi 1-2 în ediţia 2006/2007 a aceleiaşi competiţii.
Manchester a jucat de 16 ori în Spania şi a „colecţionat“ numai o victorie. De şase ori a terminat la egalitate, iar de nouă ori a fost învinsă. Singurul succes al „diavolilor“ a fost obţinut pe terenul lui Deportivo La Coruna, în sferturile de finală ale Ligii Campionilor din 2002, pentru englezi marcând atunci David Beckham şi Ruud van Nistelrooy.

Henry ar putea rata meciul

Barcelona ar putea juca în această seară fără una dintre piesele ei de bază, Thierry Henry. Atacantul francez, absent la ultimele două meciuri din campionatul Spaniei, nu s-a antrenat nici luni. „Încă are febră“, a precizat staff-ul medical al catalanilor. Nici compartimentul defensiv al Barcelonei nu va avea toţi titularii, căpitanul Carles Puyol fiind suspendat. În locul acestuia va fi folosit Gabriel Milito, care va face cuplu cu mexicanul Rafa Marquez.
În tabăra cealaltă nu există jucători accidentaţi, iar Sir Alex Ferguson se va putea baza şi pe fundaşul Gary Neville, revenit recent pe teren după o pauză mai lungă.
Despre partida cu Barcelona, veteranul englezilor, Ryan Giggs, a spus: „Amândouă echipele joacă un fotbal de atac, ţinând mingea jos de cele mai multe ori, fapt care conduce la înscrierea multor goluri. Ultima dată când am întâlnit Barcelona a fost 3-3 pe «Old Trafford» şi 3-3 pe «Nou Camp». Cred că şi de data aceasta va fi ceva asemănător“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS