Ministerul Sănătaţii recomandă populaţiei o alimentaţie cât mai echilibrată de Revelion, precizând că organismul nu trebuie supraîncărcat cu alimente greu digerabile, cum este carnea de porc şi, pe cât posibil, trebuie evitat excesul de alcool.
Specialiştii din Ministerul Sănătăţii au atras atenţia, vineri, că înainte de a fi consumată, carnea trebuie verificată din punct de vedere sanitar –veterinar, întrucât există pericolul apariţiei trichinelozei, subliniind că aceste preparate trebuie consumate în cantităţi moderate şi în niciun caz la masa de seară. De asemenea, medicii recomandă populaţiei să înlocuiască prăjirea alimentelor cu alte moduri de preparare mai sănătoase precum fierbere, grătar sau coacere la cuptor.
Prin conţinutul crescut în zahăr, grăsimi şi chiar sare, dulciurile şi produsele de patiserie reprezintă factori de risc care pot agrava starea de sănătate a bolnavilor cu diabet zaharat, hipertensiune arterială şi obezitate şi, din acest motiv, consumul lor trebuie limitat.
Medicii recomandă ca în perioada sărbătorilor de iarnă, alimentaţia să fie cât mai diversificată, cuprinzând zilnic cereale (200-350 g pâine integrală), legume (cel puţin 300g), fructe (450g), lapte şi derivate (500 ml lapte sau iaurt). Aportul de lichide trebuie să fie de minimum 1.500 ml pe zi (apă, ceaiuri de plante neîndulcite), iar alimentele trebuie să aibă termenul de garanţie afişat pe ambalaj. Pentru ca organismul să funcţioneze bine, pe lângă o alimentaţie cât mai echilibrată, este recomandat exerciţiul fizic de cel puţin trei ori pe săptămână, respectiv mersul pe jos, exerciţiile de înviorare, alergat, schi.
Pacienţii cu afecţiuni cronice sunt sfătuiţi să păstreze în permanenţă legătura cu medicii curanţi pentru a evita agravarea stării de sănătate şi pentru a beneficia de măsuri profilactice suplimentare.