22.3 C
Craiova
joi, 29 mai, 2025
Știri de ultima orăMagazinCiocolata amăruie - bună pentru inimă

Ciocolata amăruie – bună pentru inimă

Ciocolata se alătură uleiurilor vegetale, cărnii albe, fructelor şi legumelor în lista de alimente benefice pentru inimă. Cel puţin aşa reiese dintr-un studiu realizat de cercetătorii greci, care au identificat proprietăţile ciocolatei amărui. Potrivit acestora, 100 de grame de ciocolată fac ca funcţiile cardiovasculare ale tinerilor cu o sănătate bună să se îmbunătăţească semnificativ. Studiul cercetătorilor greci a fost realizat pe 17 voluntari, care au consumat 100 de grame de ciocolată fondantă şi amară sau un surogat. Voluntarii împărţiţi în două grupuri au fost ulterior schimbaţi între ei şi au garantat că nu au consumat ciocolată în afara studiului. Obiectivul cercetării a fost acela de monitorizare a funcţionalităţii vaselor sanguine, cu o atenţie deosebită pentru endoteliu, ţesutul subţire care acoperă suprafaţa internă a vaselor. În acest scop, cercetătorii au folosit o examinare pe bază de ultrasunete, prin intermediul căreia s-a putut constata faptul că funcţionarea acestui ţesut s-a îmbunătăţit în cazul voluntarilor care consumaseră ciocolată. În opinia cercetătorilor, este evident faptul că ciocolata îmbunătăţeşte funcţionarea vaselor sanguine, crescându-le capacitatea de dilatare şi prevenind formarea de ocluziuni. Noua descoperire înseamnă un pas înainte faţă de un studiu de anul trecut, în care s-a demonstrat că ciocolata amăruie, graţie prezenţei de flavonoizi, duce la creşterea nivelului de antioxidanţi din sânge cu aproape 20 la sută.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS