Potrivit unei decizii a Ministerul Sanatatii si Familiei (MSF), inspectoratele sanitare din toate judetele au efectuat la sfirsitul sapataminii trecute o serie de controale in unitatile de alimentatie publica si obiectivele de agrement si recreere, pentru a prevenii aparitia unor situatii de risc pentru sanatatea populatiei.
Se pare ca MFS a fost gind la gind cu…lipsa de bucurie a patronilor si responsabililor unitatilor de alimentatie publica, acestia trezindu-se cu controlul in batatura si dind din colt in colt, incercind sa isi justifice neregulile. Cel putin la Craiova se poate spune ca in restaurante este valabila zicala: nici o masa fara… muste. Chiar si la cele mai ingrijite unitati, la care cu greu au fost gasite alte nereguli, bucatariile erau „populate“ de „hoarde“ de muste care profitau de nepasarea sefilor de sala sau a responsabililor care, din zgircenie sau nepasare, nu doteaza usile si ferestrele cu site. Restaurantele craiovene au fost una dintre tintele predilecte ale inspectorilor. Controalele au dovedit ca lipsa banilor, motivul pentru care putini sint cei care isi permit sa ia masa la restaurant foarte des, nu este neaparat un lucru rau. Poate fi chiar cel mai bun lucru care i se poate intimpla sanatatii tale.
La Restaurantul Oltenia, toate bune si frumoase, mai putin o pereche de sandale si citeva bluze aruncate pe rastelul de pastrat legume. Angajatii restaurantului respectiv nu stau bine nici la capitolul „oua“. Adica chiuveta destinata dezinfectiei oualor era dezafectata, operatiunea respectiva facindu-se pe unde se nimereste.
La Restaurantul Craiova, patronului i s-a aratat pisica neagra. La propriu, si nu oriunde, ci taman in bucatarie. Adulmecind un cos de gunoi doldora, pisica adasta printre bucatarese, tolerata si ghiftuita. Bine ca, in afara de citeva alimente tinute alandala, toate lucrurile stateau cum trebuie la restaurantul respectiv, ca altfel patronului i se arata sigur si ceasul…13.
Mizerie, dezordine si indolenta din motiv de…renovare
Restaurantul Doljana a batut insa toate recordurile la capitolul nereguli, inspectorii umplind un „cearsaf“ de hirtie cu tot ce au constatat acolo. Pe motiv de activitate restrinsa si o viitoare renovare capitala, angajatii nu mai pierdeau timpul cu lucruri „marunte“, cum ar fi spalarea vaselor cu detergent, intretinerea ustensilelor de bucatarie, igienizarea grupurilor sanitare, pastrarea alimentelor in conditii optime de temperatura si multe altele. „Este imposibil sa gasim atitea nereguli intr-o unitate! In toate spatiile unitatii, zidurile si plafoanele sint murdare, cu exfolieri de tencuiala, cu infiltratii de ape in spatiul destinat curatarii si spalarii zarzavaturilor, motiv pentru care spatiul respectiv a si fost dezafectat. La bucataria restaurantului, ferestrele au depuneri de grasime si nu sint prevazute cu site metalice, nu exista spatiu frigorific necesar pastrarii preparatelor din carne in conditii de refrigerare. De asemenea, la laboratorul de cofetarie, ouale, pentru care nu exista un punct de spalare si dezinfectie, erau tinute cu tot cu cofraje in frigider, recipientii cu creme erau tinuti pe rafturi, la temperatura camerei. Despre frigiderul destinat bauturilor nu mai vorbesc: murdar, cu usile cazute, cu capacul degradat… La barul de jos nu se practica dezinfectia, halbele de bere se spala cu apa chioara, ibricele de cafea au smaltul sarit, iar la hamburgherie totul se spala cu cirpe murdare“, a enumerat medicul inspector Geta Dindere numai citeva dintre nereguli. Restaurantului Doljana i-a fost retrasa autorizatia sanitara pina la remedierea situatiei.
Rezultatul controalelor facute in unitatile craiovene urmeaza sa fie trimise astazi la Bucuresti.

