28.4 C
Craiova
duminică, 2 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Nopţi periculoase

Adolescenţii şi tinerii care lucrează în timpul nopţii prezintă un risc de două ori mai mare de a suferi de scleroză în plăci, în comparaţie cu media populaţiei. Cel puţin aceasta este concluzia unui studiu suedez dat publicităţii de revista ştiinţifică Annals of Neurology.
„Analiza noastră a relevat faptul că există o asociere importantă între lucrul de noapte la o vârstă tânără şi apariţia sclerozei în plăci“, a explicat într-un comunicat Anna Hedström, coordonatoarea echipei de cercetători de la Institutul Karolinska din Stockholm, care au realizat acest studiu.
Pentru studiul lor, savanţii suedezi au analizat două grupe de voluntari, cu vârste cuprinse între 16 şi 70 de ani. Un grup era compus din 1.343 de pacienţi suferind de scleroză în plăci din 2004 şi din 2.900 de persoane sănătoase. Celălalt grup era alcătuit din 5.129 de persoane afectate de această maladie şi 4.509 persoane sănătoase. Voluntarii au fost rugaţi să precizeze orarele de lucru. Cercetătorii au comparat apoi fişele medicale ale voluntarilor care au lucrat în intervalul 21.00 – 7.00 cu cele ale voluntarilor care nu au lucrat niciodată noaptea.

Rezultatele studiului

Savanţii au constatat că voluntarii care au lucrat de noapte timp îndelungat, înainte de a împlini vârsta de 20 de ani, prezintă un risc de două ori mai mare de a dezvolta scleroză în plăci.
În opinia specialiştilor, din cauza frecventelor orare de lucru, „ceasul biologic devine dereglat, calitatea somnului este mai puţin bună şi aceşti doi factori au un impact asupra sistemului imunitar“. De asemenea, s-a observat că lucrul de noapte la persoanele de peste 20 de ani nu a avut nici un impact asupra riscului de declanşare a sclerozei în plăci, o maladie neurologică ce distruge progresiv teaca de mielină (învelişul protector al nervilor), fibrele nervoase din creier şi din măduva spinării. De altfel, nu este prima dată când cercetătorii atrag atenţia asupra pericolelor pentru sănătate ale muncii în timpul nopţii.
În urmă cu ceva timp, Agenţia Internaţională pentru Studii asupra Cancerului a inclus munca de noapte pe lista slujbelor cu grad de risc. Decizia a avut la bază un studiu al cercetătorilor japonezi de la Universitatea de sănătate ocupaţională şi a mediului. Aceştia au monitorizat 14.000 de oameni, timp de zece ani. Observaţiile au relevat că numărul bărbaţilor cu cancer de prostată este mult mai frecvent la cei care au lucrat noaptea, comparativ cu colegii lor care au lucrat program normal, de zi. De asemenea, un expert danez de la Institutul de Epidemiologie a Cancerului a examinat 7.000 de femei cu vârste între 30 şi 54 de ani. S-a constatat că femeile care au lucrat cel puţin şase luni în regim de noapte au şanse mai ridicate să dezvolte cancer de sân.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS