10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPiramida lui Keops nu mai are secrete

Piramida lui Keops nu mai are secrete

După opt ani de studii şi o reconstrucţie în variantă 3D, un arhitect francez afirmă că a reuşit să afle misterul arhitectonic al piramidei lui Keops, mister ce dăinuie de peste 4500 de ani. Pentru toată lumea, piramida lui Keops este cea de-a şaptea minune a lume, însă şi o enigmă care a dat dureri de cap cercetătorilor, care s-au lansat în fel de fel de teorii fanteziste pentru a descoperi misterul ce învăluie tehnica de construcţie a monumentului. Ridicată pe platoul Ghiza, la porţile metropolei Cairo, piramida lui Keops a rămas un profund mister în pofida nenumăratelor tentative de înţelegere a tehnicii de construcţie.
Nimeni nu a reuşit să dea un răspuns clar la întrebarea legată de felul în care egipteni au reuşit să transporte mii de blocuri de piatră, unele chiar şi de 60 de tone, într-o epocă în care nu se inventase nici măcar roata. Teoria arhitectului francez pare să fi rezolvat cât de cât dilema, demonstrând o dată în plus genialitatea arhitecţilor din acea epocă. Jean-Pierre Houdin susţine că a şaptea minune a lumii ar fi fost construită din interior spre exterior.„O rampă interioară în spirală până la vârf, acesta  este marele secret“, crede arhitectul Houdin. Francezul a luat în considerare  toate datele disponibile: unelte de cupru şi piatră, pentru că egiptenii nu cunoşteau fierul, blocuri de granit aduse de la 900 de kilometri, capacitatea forţei de muncă şi amplasarea. După opt ani de studiu, arhitectul şi-a expus teoria cu ajutorul tehnologiei digitale. Arhitectul este de părere că, profitând de panta naturală a locaţiei, egiptenii au construit o primă rampă exterioară, în pantă foarte lină, pentru a ridica primii 43 de metri ai piramidei. Apoi,  au recurs la o rampă interioară în spirală, orientată în sens invers acelor de ceasornic.
În cazul în care teoria lansată de arhitectul francez ar fi cea corectă, acesta afirmă că  la ridicarea piramidei ar fi fost necesari doar 4.000 de oameni, nu 100.000, cum sustin alte teorii. În opinia lui Bob Brier, unul dintre cei mai renumiţi egiptologi la nivel mondial, „teoria lui Jean-Pierre Houdin are solide baze ştiinţifice şi permite explicarea multor dileme încă nerezolvate“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU