28.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMehedinţi: Medicina de familie în mare pericol

Mehedinţi: Medicina de familie în mare pericol

Medicii de familie din Mehedinţi se alătură colegilor din ţară şi spun că dacă se va menţine forma noului contract-cadru, 70% din cabinetele medicilor de familie din judeţ se vor închide. Cei 150 de medici de familie din judeţul Mehedinţi acuză Ministerul Sănătăţii că îi împovărează cu cheltuieli şi că emite ordonanţe în defavoarea lor. Cadrele medicale mai sunt nemulţumite şi de intenţia ministerului de a prelungi programul de lucru, având în vedere creşterea cheltuielilor şi scăderea bugetelor alocate către cabinete. Cadrele medicale intenţionează să nu semneze noile contracte, dacă ministerul nu ţine cont de propunerile şi de nevoile lor.
„În timp ce bugetul unui medic de familie scade dramatic în ultimii ani, cheltuielile vor creşte şi asta cu acordul Ministerului Sănătăţii. Estimez că în câteva luni, multe cabinete se vor închide. Singura soluţie este ca decidenţii din cadrul ministerului să asculte propunerile noastre, altfel nu vom semna nici un contract”, a declarat dr. Adrian Petcu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Mehedinţi.
Medicii de familie mai sunt de părere o mare parte dintre cabinete vor falimenta, iar cadrele medicale vor fi nevoite să plece să muncească în străinătate. „Suntem deranjaţi de atitudinea ministerului care dă ordonanţe peste ordonanţe, fără să ne consulte în prealabil. Noi trebuie să suportăm cheltuielile cu sistemul informatic pentru noile carduri de sănătate, suntem obligaţi să asigurăm continuitatea în centrele medicale de permanenţă şi aşa mai departe. Toate aceste măsuri nu fac altceva decât să ne încarce cheltuielile, în timp ce banii pe care îi primim sunt tot mai puţini”, sunt de părere medicii de familie.
Contractul-cadru cu Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate expiră la 31 martie 2011, când medicii de familie practic ar trebui să le reînoiască.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS