19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGdS salvează Parcul Romanescu

GdS salvează Parcul Romanescu

http:http://www.youtube.com/watch?v=4g_Mp1B3UMY

Redacţia Gazetei de Sud a luat ieri atitudine împotriva indiferenţei autorităţilor locale şi a instituţiilor de control care asistă pasive la degradarea unuia dintre cele mai mari parcuri naturale din Europa, Parcul „Nicolae Romanescu“. Monumentul istoric şi bijuteria peisagistică a tuturor craiovenilor a ajuns depozit de materiale de construcţie din cauza Regiei de Administrare a Domeniului Public din subordinea primăriei.

Redactorii şi reprezentanţii Fundaţiei Gazeta de Sud au organizat ieri, în Parcul „Romanescu“, o acţiune prin care au dorit să tragă un semnal de alarmă asupra distrugerii zonei verzi chiar de către instituţiile care ar trebui să o protejeze, Primăria Craiova şi Regia de Administrare a Domeniului Public. Acţiunea, care a avut loc chiar pe locul unde sunt depozitaţi, lângă copaci şi pe iarba din parc, munţi de pietriş şi nisip, vine după ce Gazeta de Sud a publicat ieri un articol care prezenta felul în care autorităţile îşi bat joc de monumentul istoric Parcul „Romanescu“ şi, implicit, de toţi craiovenii. Printre copaci vechi de zeci de ani, Regia primăriei a amenajat un depozit de materiale de construcţii pe care îl foloseşte pentru a astupa gropile de pe străzi. Zilnic, excavatoarele încarcă pietrişul şi nisipul în camioane care străbat parcul, distrugând zona protejată de lege.
Maşinile Regiei au distrus şi o alee cu piatră cubică, totul fiind acoperit de moloz. Nori de praf se ridică zilnic din cauza traficului greu din parc şi, cu toate acestea, responsabilii spun că nu este nici o problemă. Activităţile Regiei primăriei au afectat şi câțiva copaci de la intrarea în parc din zona Potelu, ale căror rădăcini au fost scoase din pământ după ce mai multe dale de la şina de tramvai dezafectată recent au fost amplasate în zona verde. Contactat de GdS, directorul RAADPFL, Florin Lungu, declara luni că depozitul nu afectează în nici un fel parcul şi că materialele de construcţii nu au fost aşezate pe iarbă.
Legea de protejare a monumentelor istorice este însă drastică în aceste situaţii, pe lângă amenzi, vinovaţii putându-se alege şi cu dosare penale.

Să-i amendăm… să nu-i amendăm…

Gazeta de Sud a sesizat Garda de Mediu Dolj şi Direcţia pentru Cultură Dolj încă de săptămâna trecută, dar acestea nu au luat nici o măsură concretă. De la Ministerul Mediului am primit ieri un răspuns în care ni s-a comunicat faptul că sesizarea noastră va fi soluţionată de Garda Naţională de Mediu, nu se ştie când, în condiţiile în care gravitatea situaţiei din parcul-emblemă al Craiovei necesită măsuri urgente. Reprezentanţii Gărzii de Mediu Dolj au precizat ieri că au efectuat un control la faţa locului şi că mulţumesc GdS pentru sesizare, dar măsuri concrete nu au luat. Au explicat că, în urma discuţiilor cu RAADPFL, au primit asigurări că, până la sfârşitul acestei luni, depozitul va dispărea. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 195/2005, RAADPFL este pasibilă de o amendă usturătoare, care porneşte de la zeci de mii de lei şi poate ajunge la 100.000 de lei. Reprezentanţii Gărzii de Mediu Dolj au dat de înţeles, însă, că nu vor amenda pe nimeni, deoarece amenda ar trebui plătită tot de contribuabili. Un răspuns oficial va veni însă astăzi. În absenţa directorului Dan Lupescu, plecat la cursuri timp de o săptămână, arhitectul Marcel Berendei, de la Direcţia pentru Cultură Dolj, a trimis ieri o echipă de control, care a constatat dezastrul provocat în parc de RAADPFL. „Am căutat să vedem dacă au făcut defrişări. Bine că nu au afectat decât vegetaţia din zonă, pentru că în parc sunt specii de arbuşti şi copaci rare. Ne vom asocia cu Poliţia Judeţeană, aşa cum procedăm în astfel de cazuri. Le vom arăta fotografiile din parc şi apoi se va lua o decizie dacă este contravenţie sau infracţiune. Cred că este vorba mai degrabă de contravenţie“, a spus Berendei. Reprezentanţii Poliţiei Dolj au declarat pentru GdS că încă nu au primit o sesizare în acest sens de la Direcţia pentru Cultură.

Noi încărcăm,
nu vorbim

În condiţiile în care responsabilii în domeniu par reticenţi să respecte legea, redactorii şi reprezentanţii Fundaţiei Gazeta de Sud au decis să ia taurul de coarne şi să protesteze chiar pe şantierul unde, ieri, muncitorii RAADPFL încărcau nestingheriţi nisipul şi pietrişul în camioane, înconjuraţi de nori de praf. „Înarmaţi“ cu pancarte, „gedesiştii“ au văzut cu ochii lor cum parcul se transformă în şantier de lucru. Unul dintre şoferi a stropşit câteva cuvinte în colţul gurii, spunând că nisipul îl duc în Catargiu, la o lucrare. Deci, nici vorbă ca RAADPFL să desfiinţeze depozitul, aşa cum crezusem la început şi cum spuneau reprezentanţii Gărzii de Mediu Dolj. Un altul a făcut pe misteriosul, spunând că nu ştie unde duce încărcătura şi că aşteaptă să-i vină ordinul. Un individ ce părea şef de şantier şi care supraveghea maşinile a luat-o la sănătoasa când redactorii GdS l-au întrebat ce se întâmplă acolo. Reprezentanţii Fundaţiei Gazeta de Sud au declarat că distrugerea parcului vine în contradicţie cu acţiunile din ultimii ani ale primăriei, care, alături de Fundaţie, a participat la campaniile de plantare de copaci în Craiova. „Una dintre direcţiile majore de acţiune ale Fundaţiei Gazeta de Sud este implicarea în proiecte de mediu. Este de neînţeles decizia pe care au luat-o autorităţile locale în condiţiile în care acum patru ani ne sprijineau şi s-au implicat şi ele în proiectul de plantare de pomi, şi este greu de crezut că nu s-a găsit o altă soluţie decât depozitarea deşeurilor în parc“, a declarat Cristina Oprea, coordonatorul de proiecte al Fundaţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS