21.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăSportBătaie pe medalii

Bătaie pe medalii

179 de pugilişti cadeţi din ţară se află zilele acestea la Craiova şi luptă pentru o medalie la Campionatul Naţional. Competiţia se desfăşoară în sala „Ion Constantinescu“ din strada Brestei, iar craiovenii au şanse la medalii.

Ultima competiţie internă din calendarul Federaţiei Române de Box (FRB), Campionatul Naţional rezervat cadeţilor a debutat, ieri după-amiază, la Craiova, în Sala Sporturilor „Ion Constantinescu“ din strada Brestei, cu participarea a 179 de sportivi de la cluburi din toată ţara.
Ieri-dimineaţă, delegaţii cluburilor (antrenori, sportivi, oficiali) au participat la şedinţa tehnică, unde a avut loc tragerea la sorţi a meciurilor.
Când delegatul general al competiţiei a anunţat că nu vor exista capi de serie, câţiva antrenori şi-au arătat nemulţumirea. „Nu se poate, domnule, să nu fie capi de serie! Dacă pică doi băieţi care au boxat în finala Cupei României, spre exemplu, în primul tur? Vrem cu capi de serie. Sau ce facem dacă nimeresc în primul meci de la o categorie doi sportivi din acelaşi club? Nu este normal“, s-a plâns un antrenor. „Nu putem face cu capi de serie pentru că nu a venit aici antrenorul federal, care ştie cum stă treaba“, a replicat un oficial.
Alt oficial a explicat: „La cadeţi nu se ţine cont de capi de serie că sunt prea mici. De când a venit Leonard Doroftei la conducerea federaţiei, a cerut disciplină şi toleranţă zero faţă de scandaluri şi jigniri. Acum au fost foarte liniştiţi antrenorii, dar anii trecuţi făceau scandal, mai negociau şi parlamentau la tragerea la sorţi. Le-am cerut să se comporte cum ar face-o la competiţiile din străinătate. Acolo respectă regulile cu stricteţe“. Dacă, în ceea ce priveşte situaţia favoriţilor, nu s-a ţinut cont de rezultatele din trecut şi toată lumea a fost trasă din urnă la rând, în schimb s-a ţinut cont să nu fie doi sportivi de la acelaşi club adversari în turul inaugural.
Cea mai populată categorie este cea de 38 kg, cu 21 de participanţi, iar cea mai puţin numeroasă este cea de 68 kg, cu patru participanţi. La această categorie s-a încadrat şi unul din cei 11 pugilişti care reprezintă clubul-gazdă, CSM Craiova. Adrian Mişu a picat pe medalie încă de la tragerea la sorţi, iar în cazul unui eşec în semifinală va rămâne cu medalia de bronz. Craiova va mai fi reprezentantă la acest campionat de sportivi de la CFR Marfă IRLU şi BC Universitatea.

„La concursuri vin tot mai puţini boxeri
şi este un lucru trist“

Unul dintre antrenorii bucureşteni prezenţi la tragerea la sorţi a spus că, pe vremea când boxa el, în finală ajungeau cei mai valoroşi pugilişti din ţară, iar acum s-a ajuns ca la o categorie sportivii să urce în ring, să piardă un meci, apoi să ia medalie. „La noi erau tururi eliminatorii, faza pe Bucureşti, între cluburi, şi la fel în toată ţara, apoi se făcea turneul final, cu cei mai buni opt la fiecare categorie. Acum, la Craiova este un caz fericit că au venit atâţia sportivi, dar la concursuri vin tot mai puţini boxeri şi este un lucru trist“.
Vineri sunt aşteptaţi în Bănie marii campioni Leonard Doroftei, şeful FRB, şi Francisc Vaştag, vicepreşedintele federaţiei.
Faţă de ediţiile anterioare ale Campionatului Naţional găzduit de Bănie, anul acesta ringul este unul diferit, cel de la Sala Polivalentă, iar organizatorii spun că nu vor fi probleme cu corzile, care la galele K1 s-au desfăcut deoarece pugiliştii cadeţi nu au atâta putere. Crainicul evenimentului a fost antrenorul Constantin Cucu (Box Club Universitatea), care nu a avut decât un singur sportiv în concurs, dar la o categorie mică de greutate, care nu este recunoscută de AIBA şi se consideră în afara competiţiei. Cu toate acestea, dacă va urca pe podium, elevul său va primi medalie. Campionatul Naţional de box este organizat de către clubul CSM Craiova, în colaborare cu Asociaţia Judeţeană de Box, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret şi mai mulţi parteneri şi sponsori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS