28.4 C
Craiova
duminică, 2 iunie, 2024
Știri de ultima orăSportAtletele oltene, speranţa pentru o medalie mondială

Atletele oltene, speranţa pentru o medalie mondială

România va fi reprezentată doar la feminin în cea mai importantă competiţie atletică a anului, iar oltencele Lidia Şimon, Luminiţa Talpoş, Nuţa Olaru, Claudia Ştef şi Ancuţa Bobocel au şanse mari să urce pe podium.

În capitala Germaniei, Berlin, debutează sâmbătă Campionatul Mondial de atletism în aer liber, a treia competiţie a lumii ca importanţă, după Jocurile Olimpice de vară şi Campionatul Mondial de fotbal, dovadă că la întrecerile din capitala Germaniei şi-au anunţat participarea sportivi din 202 ţări, care se preconizează că vor fi urmăriţi de cinci miliarde de telespectatori.
România va fi reprezentată la cel mai important eveniment al anului în atletismul mondial numai de fete, 17 la număr, acestea având ca obiectiv cucerirea unei medalii şi accederea în trei-patru finale. „O medalie şi trei-patru finaliste ar fi o performanţă pentru Federaţia Română de Atletism. Ar fi o continuare a rezultatelor bune obţinute la juniori şi la tineret. N-aş vrea să nominalizez însă vreo sportivă. Ar fi o presiune inutilă“, a spus preşedintele Federaţiei Române de Atletism (FRA), Sorin Matei.
Este pentru prima dată în istoria Campionatelor Mondiale când România nu este reprezentată de nici un atlet, aceştia nereuşind să-şi realizeze baremul A. În istoria de 26 de ani a Mondialelor, România a avut măcar un reprezentant la fiecare ediţie, cei mai mulţi fiind în 1995, la Goteborg, zece, în timp ce la Roma, în 1987, România a fost reprezentată din rândul băieţilor doar de un atlet, chiar actualul preşedinte al FRA, Sorin Matei. Atunci, acesta a intrat în finală de la înălţime, unde a ocupat poziţia a şasea, cu performanţa de 2,32 metri.

Patru debutante

Dintre cele 17 sportive românce, patru sunt debutante la un Campionat Mondial: Maria Negoiţă, Cristina Bujin, Ana Maria Greceanu şi Andreea Ogrăzeanu. Cea mai experimentată sportivă din lotul pentru Berlin este Nicoleta Grasu, aflată la a opta ediţie a unui CM.
Din lot fac parte şi cinci oltence, maratonistele Lidia Şimon, Luminiţa Talpoş şi Nuţa Olaru, mărşăluitoarea Claudia Ştef, dar şi Ancuţa Bobocel (3.000 m obstacole), toate cu şanse de a urca pe podium. Severineanca Ancuţa Bobocel va intra în concurs sâmbătă dimineaţă, la ora locală 10.50, în serii la 3.000 m obstacole, probă în care va mai lua startul o româncă, Cristina Casandra.
Duminică, de la ora 13.00, ora României, craioveanca Claudia Ştef are programată finala probei de 20 de kilometri marş. Antrenorul sportivei legitimate la CSM Craiova, Horia Ştef, a spus înainte de plecare că obiectivul este clasarea pe locurile unu-şase. Maratonistele Şimon, Olaru şi Talpoş vor concura în ultima zi a Mondialelor, adică pe 23 august. CSM Craiova va mai fi reprezentat de suliţaşa Monica Stoian.
La ultima ediţie a Campionatului Mondial de Atletism, desfăşurat în Osaka, România nu a reuşit să câştige nici o medalie, fiind a doua ediţie după Paris 2003 când lotul „tricolor“ a avut această contraperformanţă.

Recorduri în pericol

Recordurile mondiale sunt aşteptate la competiţia găzduită de „Olimpiastadion“ din Berlin, având în vedere că va fi prezentă toată crema atletismului mondial, cu mici excepţii.  Se aşteaptă noi recorduri la ştafete, la 100 şi 200 m băieţi, plus la prăjină. Probele se vor desfăşura pe celebra pistă sintetică de culoare albastră din arena „Olimpiastadion“, albastrul fiind culoarea echipei de fotbal Herta BSC din Bundesliga. În schimb, maratoniştii şi mărşăluitorii nu vor intra nici o secundă pe stadion, cele două probe având startul şi finişul la Poarta Brandernburg, loc istoric în centrul Berlinului.
Pentru ca totul să se desfăşoare „nemţeşte“, organizatorii au prevăzut efectuarea a aproximativ 1.500 de controale doping.

Lotul României:

Lidia Şimon (maraton), Nuţa Olaru (maraton), Luminiţa Talpoş (maraton), Claudia Ştef (20 km marş), Ancuţa Bobocel (3.000 m obstacole), Cristina Casandra (3.000 m obstacole), Nicoleta Grasu (disc), Ana Maria Groza (20 km marş), Monica Stoian (suliţă), Maria Negoiţă (suliţă), Bianca Perie (aruncarea ciocanului), Anca Heltne (greutate), Angela Moroşanu (400 m garduri), Cristina Bujin (triplusalt), Mirela Lavric (800 m), Ana Maria Greceanu (20 km marş), Andreea Ogrăzeanu (200 m).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU