28.4 C
Craiova
duminică, 2 iunie, 2024
Știri de ultima orăSportBelu a făcut bilanţul în baschet pe 2008

Belu a făcut bilanţul în baschet pe 2008

Şeful ANS a vorbit despre ascensiunea baschetului românesc din ultimul timp, fiind convins că în viitor lucrurile vor sta şi mai bine.

Octavian Belu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport, prezent la Gala baschetului românesc, a spus că mai important decât un titlu olimpic este că numărul practicanţilor de baschet s-a triplat, fapt care va duce la apariţia rezultatelor pentru echipele reprezentative şi cele de club din România.
„Din punctul meu de vedere, este mai important decât un titlu european să poţi declara că numărul practicanţilor baschetului s-a triplat. Ai satisfacţia că acest sport este practicat de cât mai mulţi copii şi tineri. În aceste condiţii, cu siguranţă că vor veni şi rezultatele. Lamentările că nu putem juca baschet din cauza lipsei de infrastructură nu sunt productive“, a spus preşedintele ANS. „Am jucat baschet cu pasiune, nu vă spun, că mă jenez, am jucat şi volei, jucam orice să scap de armată şi să ies din unitate“, a mărturisit Belu.

„Baschetul este o filozofie“

Preşedintele ANS, Octavian Belu, a vorbit despre cum este văzut acest sport în ţările europene, afirmând că România se află în prezent „într-o zonă calmă“. „Baschetul este nu numai o stare de spirit, este o filozofie. Am fost în Grecia, unde oamenii spuneau că baschetul pentru ei este o religie. O astfel de abordare are şi efecte negative, şi pozitive. Un meci de baschet în Grecia este, după normele româneşti, cu grad ridicat de risc. Noi ne păstrăm într-o zonă calmă şi datorită amenzilor usturătoare date de federaţie“, a spus Belu, făcând bilanţul pe anul 2008.
„Efortul Federaţiei de baschet este spectaculos. Să ai sute de panouri răspândite prin ţară, să ai proiecte numeroase, să atragi sponsori, să ai relaţii bune cu cluburile, să domini pozitiv tot ce se întâmplă în baschet sunt lucruri deosebite. Toate aceste investiţii vor avea şi efectul pe care îl aşteptăm. Nu se fac minuni peste noapte“, a spus şeful ANS.
„Familia baschetului este aparte, nu ştiu în câte ramuri de sport sunt atâţia doctori, ingineri, profesori, oameni cu studii superioare. Este o dovadă că baschetul, dincolo de jocul efectiv, este un mod de a pune în valoare inteligenţa“, a punctat Belu.
Preşedintele ANS a vorbit şi despre finalul mandatului său: „Eu vreau să fac un bilanţ la ceea ce am făcut în această perioadă. Nu am nici o apartenenţă politică şi nici nu ţin cu dinţii de acest post“, a încheiat Octavian Belu, care va susţine astăzi, de la ora 11.30, la sediul ANS, o conferinţă de presă, tema întâlnirii fiind „Sportul românesc în 2008 şi perspective de viitor“.

Cătălin Burlacu, cel mai bun jucător român din 2008

Revenind la premiile acordate la Gala baschetului românesc, Cătălin Burlacu, de la CSU Ploieşti, a fost desemnat cel mai bun jucător român de baschet pe anul 2008. La feminin, titlul de cea mai bună jucătoare a revenit Florinei Paşcalău, de la Acer Priolo. Cel mai bun jucător străin din campionatul României este Bojan Obradovic (CS Otopeni), în timp ce Salimata Diatta (CSS LMK Sfântu Gheorghe) a obţinut titlul de cea mai bună jucătoare străină din campionatul intern.
O atenţie deosebită a fost acordată tinerilor baschetbalişti: cel mai de perspectivă jucător a fost ales Roland Torok (CSS LPS Bihorul Oradea), iar cea mai de perspectivă jucătoare – Elisabeth Pavel (BC CICM Arad).
Iată şi premiile pentru tehnicieni: cel mai bun antrenor român este Dan Calancea (CSU Cuadripol Braşov), iar cel mai bun antrenor străin a fost desemnat Dragan Petricevic (ELBA Timişoara). În sfârşit, titlul de cel mai bun arbitru a fost obţinut de Marius Ciulin (Constanţa).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS