16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDatini şi obiceiuri de iarnă la Casa Băniei

Datini şi obiceiuri de iarnă la Casa Băniei

http://www.youtube.com/watch?v=1R73MkPvp3Q

\n

Secția de Etnografie (Casa Băniei) a Muzeului Olteniei a găzduit joi Festivalul „Datini și Obiceiuri de Iarnă“. Manifestarea s-a desfăşurat în cadrul Proiectului Național „Folclorul – Temelie a Tezaurului Românesc“, fiind cuprinsă în Calendarul Activităților Naționale, aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale. 

Preşcolarii din 24 de grădiniţe din tot judeţul au venit îmbrăcaţi în porturi populare făcute de bunici, pentru a aduce în faţa audienţei obiceiurile populare, colinde și cântecele tradiționale sau dansurile populare româneşti.
Emoţiile au fost pe măsura talentului. Şi chiar dacă în culise o fetiţă plângea cu lacrimi mari că „m-a trezit mami cu noaptea în cap“, întrebând în stânga şi-n drepta „voi spune o singură poezie?“, toate s-au şters cu buretele când au evoluat pe mica scenă din Casa Băniei. Uneori, căciula de astrahan, potrivită ţinutei, mai cădea pe ochii vreunui flăcău sau îi dădea bătăi de cap din cauza greutăţii. Fetiţele au avut grijă să îşi pună la maramă şi o floare, pentru a completa în mod armonios tabloul costumelor tradiţionale româneşti. Cu o sorcovă în mână sau alături de un plug confecţionat în cadrul grupei de la grădiniţă, cu un buhai pe măsura posesorului realizat din carton, preşcolarii au readus în prim-plan atmosfera Crăciunului din lumea satului românesc. Obiceiul semănatului, pluguşorul, capra, povestea celor patru lumânări, sorcova, dar şi horele au smuls aplauze din partea celor prezenţi în Casa Băniei.
„Suntem într-un proiect naţional cu 15 judeţe şi ne întâlnim o dată pe an şi prezentăm ceea ce am făcut printr-un filmuleţ. Am insistat la această ediţie a festivalului pe costumul popular. Au fost costume vechi împrumutate, am încercat pe cât mai mult posibil să păstrăm tradiţia. Au fost prezentate obiceiuri specifice Olteniei: semănatul, capra, pluguşorul, lucruri care nu vrem să se uite şi să nu rămână închise în nişte cărţi sau cutii“, a precizat Geta Gavrilescu, inspector şcolar pentru învăţământul preprimar din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS