25.6 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalBotanica, o oază în aşteptarea reabilitării

Botanica, o oază în aşteptarea reabilitării

http://www.youtube.com/watch?v=b6mn27xp4ng

Grădina Botanică „Alexandru Buia“ din Craiova îi cucereşte pe cei ce îi trec pragul zilnic sau ocazional. Aleile vechi, din care au rămas doar pietrele şi gropile, distrag atenţia călătorului prin aceste locuri de la peisajele superbe. Universitatea din Craiova, cea care administrează grădina, pare să fie singură în lupta cu neajunsurile.

Grădina Botanică din Craiova, o adevărată oază de răcoare în zilele caniculare de vară, este căutată de părinţii cu copii sau de bunicii cu nepoţei. Încă de la intrarea pe poartă, umbra arborilor bătrâni, verdele liniştitor te îmbie la o incursiune pe alei. E drept că trebuie să ai mare grijă pe unde calci pentru a nu te accidenta. Aleile, altă dată frumos asfaltate, vorbesc cel mai bine despre trecerea timpului prin aceste locuri, dar şi de lipsa unor investiţii.

În căutarea unei soluţii

Problema aleilor, lipsa unor corpuri de iluminat corespunzătoare este bine cunoscută de Universitatea din Craiova, cea care are în administrare spaţiile verzi, partea de parc şi terenul. „Administrăm Grădina Botanică din 1952, când a fost înfiinţată. Universitatea deţine terenul în administrare, partea de parc, iar clădirile şi serele în proprietate. Fiind doar în administrare, nu putem să facem investiţii majore în ceea ce ne preocupă pe toţi, alei, iluminat şi mobilier de grădină“, a precizat prof. univ. dr. Gabriel Olteanu, prorectorul Universităţii din Craiova.
S-a încercat periodic rezolvarea acestor neajunsuri pentru a transforma Grădina Botanică într-un adevărat colţ de rai. S-au organizat campanii de către Universitatea Craiova, s-a deschis chiar un cont, dar lucrurile par greu de urnit. „Universitatea a încercat să atragă şi fonduri din sponsorizări. În 2012, am demarat o campanie, am avut un cont deschis, s-au difuzat videoclipuri la posturi locale de televiziune, am primit sprijinul Gazetei de Sud. Din păcate, nu s-au adunat fonduri suficiente pentru a demara această acţiune. Încercăm în continuare şi îi invităm pe toţi operatorii privaţi interesaţi în refacerea aleilor dacă pot să ne ofere sprijinul, prin sponsorizare. Este important şi sprijinul comunităţii. De altfel, asta a fost şi ideea campaniei din 2012. Noi am contactat agenţii economici şi partenerii tradiţionali ai Universităţii, firme mari din Craiova, operatori economici mari, care s-au oferit să sprijine acţiunea noastră. Avem o promisiune veche de la fundaţia unui operator de telefonie mobilă, care ne-a spus că va încerca să ne sprijine într-una dintre direcţii, fie aleile, fie mobilierul, fie corpurile de iluminat. Promisiunea este nefinalizată. Era vorba de o valoare mare a sponsorizării pe care o promitea operatorul de telefonie mobilă“, a mai precizat prorectorul Universităţii din Craiova.

Posibilităţi doar pentru întreţinere

Prin urmare, singurul aport al Universităţii din Craiova în această perioadă este întreţinerea spaţiilor verzi. Pentru toamnă se intenţionează chiar să fie antrenaţi şi studenţii.
„Din toamnă, este o idee mai veche a noastră, încercăm să folosim la maximum capacitatea studenţilor de voluntariat, oferindu-le lor şi organizaţiilor studenţeşti sectoare în întreţinere permanentă, urmând probabil şi o premiere a celui mai bine întreţinut sector. Vom găsi variante de premiere, tabere, o excursie la cabana Universităţii de la Rânca, cazare gratuită pentru cel care a întreţinut cel mai bine zona. O soluţie-minune pentru alei, corpuri de iluminat, mobilier nu avem în prezent, pentru că nu avem proprietatea acestor terenuri, ele sunt în proprietatea consiliului local“, a mai declarat prof. univ. dr. Gabriel Olteanu.
Deşi posibilităţile materiale sunt puţine, într-o criză financiară care devine o stare permanentă, Universitatea face eforturi susţinute pentru a întreţine spaţiile verzi cu efectivul şi cu resursele reduse pe care le are.
În plus, atunci când cu efort se încearcă obţinerea anumitor exemplare de flori şi sunt plantate în spaţiile verzi, face ce face craioveanul nostru şi şi le însuşeşte, căci de ce să se bucure toată lumea de un peisaj superb, când în grădina din curtea casei ar arăta mai bine?
E păcat că un astfel de loc, ce bucură Craiova din 1952 încoace, nu poate beneficia de un tratament mai bun. Este oare atât de greu să fim mai atenţi cu ceea ce ne înconjoară şi să punem umărul la realizarea unei imagini uimitoare a locului ce poate fi comparată, cu puţin efort, cu alte grădini renumite?

Vocea călătorului

Cei care străbat zilnic aleile Grădinii Botanice la braţ cu nepoţeii sau copiii regretă timpurile trecute, când plimbarea prin aceste locuri era cu adevărat plăcută. „Venim foarte des. Grădina Botanică era foarte frumoasă. E şi acum, dar nu cum ar trebui, ca la Cluj, de exemplu. Îi lipseşte asfaltul, e numai piatră, apa ar trebui şi ea curăţată. Au tuns iarba, au făcut câte ceva. Ea aparţine facultăţii. Ar trebui luată de primărie să o facă“, mărturiseşte Ion Florea, venit la plimbare prin Grădina Botanică cu nepoţii. Un călător obişnuit prin aceste locuri, domnul Popescu, recunoaşte neputinţa celor care pot face ceva, dar nu se poate resemna. „E părăsită Grădina Botanică. Nu se mai interesează nimeni de ea. Universitatea nu mai are bani şi vedeţi ce e aici. Vin în fiecare zi. Asfaltul nu s-a mai făcut. Nu avem unde să mergem, din centrul oraşului până la parc (Parcul „Romanescu“ – n.r.) e departe şi atunci venim aici“. La fel gândeşte şi Aurora Giurgiţeanu: „Pe căldura asta, e o oază de răcoare, dar aleile arată jalnic. Ar trebui făcut ceva. Aşa e frumos. Ea în sine e frumoasă, dar există, din păcate, acest dar…“.
Un „dar“, am zice noi, ce poate dispărea din frazele celor care trec printre exemplarele din speciile rare de arbori sau flori, la umbra vegetaţiei, călăuziţi de susurul apei ce şerpuieşte pe lângă una dintre aleile grădinii, dacă oamenii de bine care iubesc natura şi vor să îi redea imaginea impecabilă de altădată ar da o mână de ajutor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS