21.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProfesorii intră în competiţia pentru posturi

Profesorii intră în competiţia pentru posturi

Cadrele didactice din învăţământul preuniversitar intră din nou în febra concursurilor pentru a rămâne la catedră şi în anul şcolar următor. Faţă de sesiunile anterioare, înscririle pentru titularizare sunt mai devreme, iar pensionarii au dreptul să rămână titulari încă un an.
Ministerul Educaţiei a publicat de curând Metodologia de mişcare a personalului didactic pentru anul şcolar 2013-2014. Prima etapă din acest proces vizează restructurările. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj precizează că vor avea loc restrângeri de activitate şi în acest an, pentru că a scăzut populaţia şcolară. „Eventualele restructurări se vor cunoaşte pe 26-27 februarie, după realizarea încadrărilor la nivelul unităţilor de învăţământ pe baza planurilor de şcolarizare, care nu sunt aprobate de minister în momentul de faţă“, a precizat inspectorul şcolar general adjunct Luminiţa Popescu, din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.

Posturile vacante se afişează pe 4 aprilie

Spre deosebire de anii anteriori, posturile vacante sau rezervate puse la dispoziţia titularilor şi suplinitorilor nu vor mai fi afişate pe 31 martie, ci pe 4 aprilie, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Primii care vor concura pe aceste posturi vor fi profesorii titulari care intră în restrângere de activitate. Aceştia vor fi distribuiţi, în ordinea punctajului de evaluare a activităţii, în şedinţa publică din 26 martie. Conform calendarului, vor urma restrângerile de activitate, pe 12 aprilie. De asemenea, în intervalul 15-26 aprilie, suplinitorii care au susţinut concurs naţional de ocupare a posturilor în perioada 2008-2011 şi îşi desfăşoară activitatea pe un post vacant se pot titulariza cu acordul Consiliului de Administraţie al şcolii. Pentru cei care au fost la examenul naţional din 2012, metodologia nu prevede acest drept.

Înscrierile vor avea loc în luna mai

Examenul naţional de titularizare şi suplinire din acest an se va derula pe 30 iulie, în condiţii similare cu cele de anul trecut. Sălile vor fi monitorizate video, iar subiectele vor fi din tematica de didactică. Spre deosebire de anul trecut, înscrierile se vor desfăşura în intervalul 8-17 mai la şcoli sau la centrele de examen. Nu vor mai fi două sesiuni de examen, ci numai una. Se păstrează două etape mari pentru repartizarea suplinitorilor: prima va fi pe 9 august, iar cea de a doua pe 14 august.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS