20.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalCăldură pe credit bancar în Craiova

Căldură pe credit bancar în Craiova

Creditul bancar este singura şansă pentru furnizarea căldurii în Craiova, în această iarnă. 3,3 milioane de euro cere CE Craiova pentru a nu opri agentul termic.

Regia de Termoficare (RTf) Craiova a început demersurile pentru obţinerea unei scrisori de garanţie bancară de la BCR, în valoare de 14.000.000 milioane lei (3,3 milioane de euro), în favoarea furnizorului de agent termic primar, Complexul Energetic (CE) Craiova. Garanţia, care va fi executată în cazul în care RTf nu va respecta graficul de eşalonare a datoriilor către CE Craiova, ar putea reprezenta cel mai mare credit bancar pe care l-a făcut vreodată regia craioveană, spune Olimpia Geantă, directorul economic al companiei. „Am depus un dosar la BCR, care în acest moment se află în analiză. Garanţia nu va afecta costul final al energiei termice“, spune Olimpia Geantă. Din cauza restanţierilor către RTf, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), CE Craiova şi RTf au intrat în blocaj financiar. Pe 16 august, SNLO a dat în judecată CE Craiova, cerând penalităţi fabuloase în contul datoriilor pentru cărbune.
„Ni se cer penalităţi de 27 de milioane de lei (6,3 milioane de euro), însă noi nu suntem de acord cu această sumă. Conform dovezilor noastre, penalităţile ar fi de circa 16 milioane lei (3,7 milioane euro). La rândul nostru, avem un grafic de eşalonare a datoriilor pe care le are către noi RTf. S-a achitat partea de subvenţie din partea primăriei, însă sunt puţine încasări de la populaţie“, a spus Constantin Bălăşoiu, directorul CE Craiova. În cazul în care RTf nu va aproba planul de eşalonare a datoriilor, CE Craiova va executa garanţia pe care regia speră s-o obţină de la BCR. În această vară, autorităţile au reuşit să compenseze 28 de milioane de lei din restanţa de 130 de milioane, însă populaţia este cea care nu îşi plăteşte datoriile. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII