22.2 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitale luate la bani mărunţi

Spitale luate la bani mărunţi

Controalele efectuate de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj în spitale au scos la iveală
în primul trimestru al anului cheltuieli nejustificate de 290.411 lei

CAS Dolj impută suma de 290.411 de lei spitalelor în acest an, în urma unor controale efectuate de corpul de control al instituţiei.
Din această sumă, Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova trebuie să restituie 205.377 de lei pentru medicamentele de cancer achiziţionate ilegal anul trecut, iar Spitalul de Urgenţă – restul de aproximativ 85.000 de lei pentru „raportarea eronată a unor cazuri de spitalizare aferente unor servicii medicale ambulatorii pentru pacienţii internaţi“.

Consultaţii pe cheltuiala spitalului

Managerul Spitalului de Urgenţă Craiova, conf.dr. Florin Petrescu, susţine că 85.000 de lei este puţin, comparativ cu rulajul de fonduri folosite de unitatea sanitară. „Raportăm peste 5.000 de bolnavi odată şi nu pot să vă spun pe loc motivele pentru care nu s-a făcut validarea serviciilor respective, decât după ce voi vedea concret pentru fiecare caz în parte“, a spus Petrescu.
Managerul susţine însă că de cele mai multe ori este vorba de servicii medicale efectuate de spital peste valoarea contractată şi care, din acest motiv, nu sunt recunoscute de programul informatic al Casei de Asigurări de Sănătate şi, prin urmare, nu sunt plătite. Petrescu a dat exemplu un cabinet de specialitate din ambulatoriu (policlinică) care nu are voie potrivit legii să facă mai mult de 28 de consultaţii pe zi, deşi pacienţii aşteaptă buluc la uşă. „Sunt zile în care solicitarea este foarte mare şi pacienţii nu pot fi refuzaţi. Şi atunci se întâmplă să fie depăşit numărul de consultaţii, care vor fi imputate ulterior spitalului“, a precizat Petrescu.

Încă un proces pentru Spitalul „Filantropia“

La Spitalul Municipal „Filantropia“, controlul CAS Dolj a scos la iveală, pe lângă existenţa în stoc a medicamentelor de cancer, dintre care între timp o parte au expirat, şi alte probleme, cum ar fi „funcţionarea unui compartiment de endocrinologie care nu era cuprins în structura organizatorică a spitalului şi solicitarea dublă la decontare a tratamentului bolnavilor de cancer din spital, atât prin plata medicamentelor achiziţionate prin program, cât şi prin sistemul DRG“. Conducerea spitalului susţine că nu a fost vorba de un compartiment, ci de un singur medic specialist în endocrinologie care lucra cu jumătate de normă în Clinica Medicală II. „Medicul are contract de muncă încheiat cu spitalul la cabinetul de endocrinologie din cadrul Ambulatoriului de Specialitate Adulţi, iar din 1997 – prin dispoziţia nr. 1031 a conducerii spitalului – şi-a desfăşurat activitatea cu program de lucru diferenţiat: 0,5 normă în Policlinica de Adulţi şi 0,5 normă în Clinica Medicală II“, a declarat dr. Mihaela Tătaru-Abagiu, managerul Spitalului Municipal „Filantropia“ din Craiova. În urma integrării ambulatoriului de specialitate în spital, medicul endocrinolog ar fi trebuit să nu mai aibă activitate în spital, ci doar în policlinică. Problema este că nimeni din conducere nu şi-a dat seama de acest lucru până la controlul CAS Dolj.
Acum, medicul endocrinolog este în proces cu spitalul, din cauza rezilierii contractului cu Clinica Medicală II.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII