22.8 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalConsultaţii cu plată pentru copii, la stat

Consultaţii cu plată pentru copii, la stat

Regulile greoaie de programare a bolnavilor, lipsa căilor de informare şi fondurile mult prea mici îngrădesc dreptul copiilor la servicii medicale gratuite.

Nici măcar copiii nu mai au acces la servicii medicale gratuite! Dreptul copiilor la asistenţă medicală gratuită este terfelit chiar în spitalele şi cabinetele de stat, care ar trebui să le acorde îngrijrile medicale, pe motiv că vin fără programare sau că fondurile s-au terminat. Şi toate acestea se întâmplă din cauza Ministerului Sănătăţii, care a inventat reguli peste măsură de încâlcite, făcute parcă pentru a-i împiedica pe bolnavi să primească îngrijiri medicale dacă nu plătesc.
La Policlinica Spitalului de Urgenţă Craiova, de exemplu, copiii sunt trimişi acasă sau puşi să achite consultaţia de fizioterapie dacă se prezintă la cabinet în a doua jumătate a lunii, pentru că nu mai sunt fonduri de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru finanţarea serviciilor medicale. Săptămâna trecută, Nicuşor Paliu din Calafat a mers cu copilul său de 13 ani pentru o consultaţie la policlinica Spitalului de Urgenţă Craiova. Băiatul avea dureri cumplite de spate şi fusese învoit de la şcoală în ziua aceea ca să poată merge la medic. Numai că, ajuns la policlinică, nu mică i-a fost mirarea tatălui când i s-a spus că, deşi are trimitere de la medicul de familie, trebuie să achite consultaţia sau să revină peste două săptămâni la cabinet cu programare.
„Am sunat înainte să vin la spital şi mi s-a spus că nu se mai fac programări până la sfârşitul lunii. Aşa că mi-am luat inima în dinţi şi am venit cu băiatul fără programare, gândindu-mă că având dureri nu îl vor refuza. Dar m-am înşelat. Medicii mi-au spus că dacă vreau să fie consultat pe loc trebuie să plătesc“, a spus Nicuşor Paliu.
Pentru că băiatul nu putea să aştepte două săptămâni, având dureri cumplite de spate, iar familia lui nu avea de unde să mai scoată bani ca să plătească alt drum de la Calafat la Craiova, tatăl a dat 60 de lei pe consultaţie.

Cadrele medicale nu sunt birou de informaţii

Băiatul de 13 ani din Calafat ar fi putut să scape totuşi de plata consultaţiei dacă ar fi ştiut că în Craiova există mai multe cabinete şi policlinici private în contract cu casa de asigurări de sănătate, care mai aveau fonduri, putând efectua consultaţii gratuite. Dar ca să afle aceste lucruri, tatăl lui ar fi trebuit să ştie unde să caute. Mai întâi ar fi trebuit să acceseze site-ul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj – www.casdj.ro – unde ar fi găsit, la capitolul furnizori de servicii medicale, numerele de telefon ale cabinetelor sau policlinicilor respective. Pasul următor ar fi fost să sune la unul dintre aceste cabinete ca să întrebe dacă mai există plafon şi să-şi programeze băiatul la consultaţie. Bărbatul nu a ştiut însă de unde să ia aceste informaţii. Nici medicul de familie care i-a dat trimitere nu s-a deranjat să-l sfătuiască, iar cadrele medicale de la Spitalul de Urgenţă spun că nu sunt birou de informaţii.
Conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova susţine că sunt frecvente situaţiile în care asiguraţii, indiferent dacă sunt adulţi sau copii, plătesc consultaţiile.
„Spitalul primeşte o alocaţie lunară de la CAS pentru consultaţiile din ambulatoriul de specialitate, care este absorbită de spital în funcţie de numărul consultaţiilor efectuate. Pentru că sunt foarte multe solicitări, fondurile se termină înainte de sfârşitul lunii, iar spitalul are posibilitatea să-i programeze pe pacienţi la începutul lunii următoare. Dacă pacienţii nu vor să aştepte, atunci se poate face taxarea serviciului respectiv“, a declarat conf. dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova.
Acesta a mai spus că asistenţă medicală fără programare se oferă doar pentru cazurile acute, în Unitatea de Primire Urgenţe, însă fizioterapia nu este o urgenţă. Pentru luna septembrie, cabinetul de fizioterapie de la Spitalul de Urgenţă Craiova a avut alocată de la CAS Dolj suma de 10.580 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII