17 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalAberaţii legislative privind concediile medicale

Aberaţii legislative privind concediile medicale

Ca să nu piardă banii de concediu medical, bolnavii imobilizaţi la pat vor fi obligaţi să deschidă uşa organelor de control, pacienţii cu sindrom vestibular (ameţeli) şi cei cu accident ischemic vor completa declaraţii pe proprie răspundere, iar lehuza al cărei copil este la reanimare va trebui să stea acasă.

Noua legislaţie privind concediile medicale loveşte în bolnavii adevăraţi. Interdicţia de a părăsi domiciliul mai mult de două ore pe zi şi obligaţia de a completa o declaraţie pe proprie răspundere vor naşte mult mai multe probleme decât se aşteptaseră guvernanţii. Şi toate, pentru că statul nu este capabil să-i depisteze şi pedepsească pe cei care îşi iau nejustificat concediu medical.
Tonul la avalanşa de concedii medicale nejustificate a fost dat de clasa politică din România. De fiecare dată când se schimba culoarea la guvernare, directorii de instituţii deconcentrate care fuseseră instalaţi de guvernul anterior găseau o modalitate inedită de a mai rămâne în funcţii pentru a păpa din banii statului. Moda concediilor medicale nejustificate lansată de politicieni a prins ulterior şi la populaţie, ajungându-se ca în ultimii ani bugetul asigurărilor de sănătate să fie secătuit de plata indemnizaţiilor de sănătate.
Aceiaşi politicieni care au beneficiat din plin de concedii medicale nejustificate vor să stopeze acum aceste practici, motiv pentru care au modificat OUG nr. 158/2005, privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, fără să ţină seama de răul pe care îl fac bolnavilor.

Declaraţii de la bolnavi cu accident ischemic

Noile modificări (Ordinul nr. 36/2010 şi Ordinul nr. 479/2010) prevăd că angajatul care solicită concediu medical va trebui să completeze la medicul de familie o declaraţie pe proprie răspundere, prin care se obligă să anunţe angajatorul în termen de 24 de ore. O declaraţie extrem de stufoasă, pe care persoanele cu probleme de sănătate o vor completa cu mare greutate şi care va prelungi foarte mult timpul destinat pentru consultaţie. „De cât timp are nevoie o persoană bolnavă ca să completeze declaraţia pe proprie răspundere? Depinde de afecţiune. Dacă pacientul are accident ischemic tranzitor sau sindrom vestibular, va fi practic imposibil“, susţine dr. Dalida Mosorescu, medic de familie.
Declaraţia pe proprie răspundere trebuie completată de bolnav cu datele sale personale (nume, prenume, data naşterii, adresa, seria şi numărul buletinului, CNP), numărul şi seria concediului medical, data obţinerii concediului medical şi adresa la care poate fi găsit de organele de control.

Arest la domiciliu

După ce a fost informat de intrarea în concediu medical a angajatului, angajatorul este obligat să anunţe Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) în termen de şase zile. Plata primelor cinci zile de concediu medical este suportată de angajator, iar din ziua a şasea – de CAS.
Angajatul aflat în concediu medical trebuie să fie găsit la domiciliu între orele 8.00 – 11.00, 12.00 – 17.00 şi 18.00 – 20.00, cu excepţia situaţiilor justificate cu documente medicale. Practic, bolnavul este obligat să stea în casă zece ore pe zi, într-un mediu care nu este întotdeauna propice recuperării. „Un muncitor din construcţii care s-a ales cu o fractură sau cu arsuri la unul dintre antebraţe în urma unui accident de muncă va trebui să stea acasă, deşi medicul îi recomandă fizioterapie sau ieşiri în aer liber. Acest pacient şi-a pierdut capacitatea de muncă, dar poate umbla. Nu este normal şi sănătos pentru el să stea închis în casă toată ziua“, spune dr. Dalida Mosorescu.

Bolnavii la pat, declaraţi absenţi de la domiciliu

În cazul în care lipseşte de acasă, angajatului i se retrage indemnizaţia pentru concediu medical. Retragerea indemnizaţiei se face numai în baza unui control efectuat de organele abilitate (CAS, CNAS), în prezenţa unui reprezentant al angajatorului şi a unui poliţist, dacă este nevoie, la solicitarea în scris a angajatorului. Angajatorul, la rândul său, poate verifica înainte de a sesiza CAS dacă angajatul este la domiciliu, dar nu-i poate retrage indemnizaţia. Retragerea indemnizaţiei de concediu medical poate fi făcută doar în baza unui proces-verbal întocmit de CAS sau CNAS.
Toate bune şi frumoase, dar ce se întâmplă cu bolnavii imobilizaţi la pat? O persoană imobilizată la pat după o operaţie pe coloană va fi considerată absentă de la domiciliu şi i se va retrage indemnizaţia dacă nu are pe nimeni în casă care să iasă la uşă atunci când organele de control îi bat la uşă. Altă neregulă în legislaţie pe care medicii de familie o reclamă se referă la mamele aflate în concediu postnatal. „Concediul postnatal este asimilat concediului medical. Eu am în prezent o mămică în concediu postnatal care are copilul de numai o lună internat la terapie intensivă la Spitalul de Urgenţă Craiova. Această femeie ar putea să piardă banii pentru concediu pentru că ea, în loc să stea acasă, aşa cum o obligă legea, merge în fiecare zi la spital ca să-şi vadă copilul şi să-i ducă tot ce mai are nevoie“, susţine dr. Dalida Mosorescu.
Medicii de familie sunt de părere că guvernul, dacă doreşte să ia măsuri coercitive împotriva medicilor care dau concedii bolnavilor închipuiţi, ar trebui să întreprindă ceva în acest sens, nu să pedepsească prin astfel de reglementări legale întregul corp medical şi bolnavii adevăraţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII