22.2 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTBC-ul, tratat cu indiferenţă

TBC-ul, tratat cu indiferenţă

Suntem fruntaşi la tuberculoză, la lipsa de informare legată de această boală şi ne este lene să luăm tratamentul până la capăt, deşi este gratuit. Asta, în condiţiile în care ştim că lipsa lui ne poate ucide.

Judeţul Dolj este fruntaş pe ţară într-un clasament care ar trebui să ne dea fiori. Potrivit datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj, judeţul nostru are cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză (TBC) din România, iar numărul lor a crescut cu aproximativ 30% doar într-un an. Dacă în 2007 s-au înregistrat 933 de cazuri noi, în 2008 au fost depistate 1.380, în condiţiile în care depistarea şi tratamentul tuberculozei fac parte dintr-un program naţional, care permite pacienţilor să beneficieze gratuit de vaccinare şi medicaţie împotriva acestei boli. Mai trebuie spus că nici la nivel european nu stăm mai bine. România este în primele patru ţări de pe continent ca număr de cazuri de tuberculoză.

Factori de risc: ignoranţa şi sărăcia

Reprezentanţii DSP Dolj susţin că numărul mare de cazuri de tuberculoză are legătură cu lipsa de informare, cu sărăcia în care trăieşte şi cu mizeria în care se complace o mare parte a populaţiei. „Institutul de Sănătate Publică a făcut un studiu de testare a cunoştinţelor despre tuberculoză. Tinerii consideră că este o boală ruşinoasă, alături de sifilis şi SIDA. De asemenea, una din trei persoane nu ştie că boala se transmite prin aer. Un bolnav poate transmite prin tuse microbii la 10-15 persoane cu care intră în contact“, a susţinut dr. Narcisa Dinică, şefa Biroului de Promovare a Sănătăţii din cadrul DSP Dolj.
Aceeaşi ignoranţă a fost constatată şi la bolnavii de tuberculoză. Unii dintre aceştia întrerup tratamentul înainte de a fi vindecaţi, ceea ce duce la apariţia unor forme ale bolii rezistente la tratament şi care pot duce chiar la deces. „Este necesar un comportament responsabil pentru a lupta cu tuberculoza. Oamenii trebuie să înţeleagă că este o boală de care se pot vindeca, dar numai cu condiţia ca tratamentul să fie dus până la capăt. Medicaţia trebuie administrată şase luni“, a precizat aceasta.
Comportamentul inconştient al bolnavilor şi lipsa de educaţie a populaţiei sunt motivele pentru care Doljul nu reuşeşte să câştige lupta cu tuberculoza. Pacienţii care întrerup tratamentul sunt un adevărat pericol pentru cei din jur, susţin specialiştii, iar modalităţi de constrângere pentru cei care refuză să ia tratamentul nu există. Altă cauză este refuzul bolnavilor de a renunţa la băuturi alcoolice sau la fumat pe perioada tratamentului. Alcoolul, în special, poate să anuleze efectul medicamentelor.
În judeţul Dolj, tratamentul bolnavilor de tuberculoză se face supravegheat. Bolnavii trebuie să meargă zilnic la medicul de familie şi să ia medicamentele în faţa acestuia. În alte zone ale ţării (de exemplu, în Ardeal), administrarea medicamentelor nu se face sub supraveghere, dar bolnavii sunt mult mai conştienţi de importanţa tratamentului, iar numărul cazurilor de tuberculoză este în scădere.

România a primit 3,6 milioane de euro pentru a lupta cu tuberculoza

România a beneficiat, din 2007, de 3,6 milioane de euro pentru combaterea şi tratarea tuberculozei, fiind ţara cu cea mai mare incidenţă a bolii din Uniunea Europeană, au anunţat, ieri, reprezentanţii Ambasadei SUA la Bucureşti. Banii au fost alocaţi din Fondul Global, pentru a fi folosiţi în intervalul 1 octombrie 2007 – 30 septembrie 2009. Fondul Global este un parteneriat financiar public-privat care, din 2002, luptă pentru combaterea HIV/SIDA, a malariei şi a TBC-ului. Până în prezent, Fondul Global a asigurat tratament pentru peste 3,9 milioane de persoane bolnave de TBC, iar donaţiile SUA către parteneriat au totalizat 3,3 miliarde de dolari. Se estimează că acest parteneriat ar putea duce, până în 2015, la salvarea sau îmbunătăţirea vieţii pentru 14 milioane de persoane din întreaga lume, inclusiv 15.000 de români.
Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în România se înregistrează, anual, în jur de 20.000 de cazuri noi de tuberculoză şi recidivă a bolii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU