18.4 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalBibliotecă pentru nevăzători la Slatina

Bibliotecă pentru nevăzători la Slatina

Persoanele nevăzătoare din Olt vor avea o secţie specială de carte la Biblioteca Judeţeană „Ion Minulescu“ din Slatina. Cei cu deficienţe de vedere vor beneficia de cărţi în format audio, al căror conţinut va fi redat de cititoare Daisy.

Conducerea bibliotecii a încheiat un protocol de colaborare cu Fundaţia „Cartea călătoare“ din Focşani, care derulează un proiect pentru accesul nediscriminatoriu la educaţie şi cultură al persoanelor cu deficienţe de vedere, selectat spre finanţare. Potrivit protocolului, fundaţia din Focşani va pune la dispoziţia bibliotecii din Slatina două cititoare Daisy (Daisy este un aparat multifuncţional, folosit pentru audierea cărţilor), care vor fi împrumutate beneficiarilor împreună cu cărţile în format audio. Fundaţia va asigura gratuit instruirea bibliotecarilor în utilizarea echipamentelor şi programelor pentru citirea cărţilor audio. Obligaţia Bibliotecii Judeţene „Ion Minulescu“ este doar aceea de a amenaja un spaţiu destinat persoanelor nevăzătoare. „Propunerea este binevenită şi ne interesează. Avem deja un spaţiu pe care îl vom pregăti pentru o astfel de activitate. Cărţile audio Daisy vor fi împrumutate împreună cu cititoarele care permit lectura. Acestea sunt nişte playere, care permit lectura cărţilor audio aproape în aceleaşi condiţii în care o persoană cu vedere normală citeşte o carte obişnuită. Aparatul permite saltul direct la un anumit capitol, la un anumit paragraf sau chiar la o anumită pagină. Se poate mări viteza de lectură fără a se altera timbrul lectorului sau se pot insera în memoria aparatului mai multe semne de carte de către utilizatorii care vor să recitească paragrafele care îi impresionează, pentru a le comenta cu familia sau cu prietenii. Manualele convertite în această formă sunt, de exemplu, foarte utile elevilor şi studenţilor cu probleme de vedere pentru că le permit studiul selectiv al conţinutului şi saltul direct la referinţele din carte. Cărţile vor fi achiziţionate de noi, în funcţie de preferinţele şi de nevoile beneficiarilor. Pentru implementarea proiectului vom dezvolta o colaborare cu Asociaţia Nevăzătorilor din România – filiala Olt“, a declarat ieri directorul Bibliotecii Judeţene „Ion Minulescu“, Paul Matiu.

Secţii de lectură pentru nevăzători – prevedere legală

Potrivit Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, bibliotecile au obligaţia de a înfiinţa secţii de carte în formate accesibile persoanelor cu deficienţe de vedere sau citire, însă această obligaţie este ignorată, aşa cum sunt multe dintre prevederile respectivei legi. Paul Matiu susţine însă că va încerca să implementeze proiectul şi la nivelul bibliotecilor publice din subordinea bibliotecii judeţene, mai ales în cele orăşeneşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS