28.4 C
Craiova
duminică, 2 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalManagerii cer bani, dar nu îi cheltuiesc

Managerii cer bani, dar nu îi cheltuiesc

Managerii de şcoli stau iar cu mâna întinsă şi aşteaptă noi fonduri de la guvern pentru reabilitarea şi consolidarea unităţilor de învăţământ. Aceştia cer în plin sezon de construcţii alte fonduri pentru lucrările pe care le au în derulare, cu toate că în fiecare an milioane de lei se întorc la bugetul de stat.

 

 

Alte milioane de lei vor ajunge în scurt timp în contul şcolilor sau al primăriilor doljene şi vor aştepta să fie cheltuite de edilii gospodari sau de managerii descurcăreţi. De cele mai multe ori, tocmai rivalităţile şi neînţelegerile între directori şi primari lasă instituţiile de învăţământ, la început de an şcolar, în paragină şi fără autorizaţia sanitară de funcţionare. An de an, prin conturile primăriilor sau unităţilor de învăţământ se perindă milioane de lei, care, în loc să fie investite în infrastructura şcolară, se întorc la bugetul de stat. Şcolile rămân şantiere veşnice, cu pereţii cojiţi, igrasie, mobilier vechi şi toaletă în curte.

 

Cu contractul la vedere

 

După ce, în luna martie, 112 unităţi de învăţământ din Dolj au primit 31.748.000 de lei, acum, executivul pregăteşte o nouă hotărâre de guvern prin care 30 de şcoli doljene vor primi alte sume de bani pentru continuarea lucrărilor de investiţii, consolidări, reparaţii capitale şi utilităţi. „Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a solicitat Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj propuneri pentru o nouă hotărâre de guvern, pentru alocarea altor sume de bani. Am cuprins în propunerea noastră 20 de unităţi de învăţământ, care au lucrări în derulare şi care au nevoie de fonduri pentru finalizarea lor. Acestea a trebuit să prezinte, atunci când au solicitat fonduri, contractele încheiate cu firma de construcţie şi stadiul lucrărilor. Cele 20 de şcoli vor primi 4.026.000 de lei, bani care vor fi viraţi de guvern în conturile primăriei“, a explicat Angela Soare, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Din cele 20 de unităţi de învăţământ, una singură este din Craiova – Şcoala nr. 30, care a primit 100.000 de lei.

 

Colegiul „Carol I“ cheltuieşte greu banii

 

Guvernul va vira 2.844.000 de lei în contul ISJ Dolj, bani care vor ajunge la zece unităţi de învăţământ din Craiova care au solicitat fonduri. Vor avea bani de investiţii Grupul Şcolar ICM 2, Grădiniţa „Nicolae Romanescu“, aflată în construcţie şi căreia i s-au alocat alte peste 300.000 de lei, Grădiniţa „Îngeraşii“, care va primi 30.000 de lei, sau Seminarul Teologic, care va putea face investiţii de 300.000 de lei. Şcolile care nu vor fi cuprinse în această nouă hotărâre de guvern fie nu au solicitat suplimentări de fonduri, fie nu au reuşit să cheltuiască banii primiţi în primăvară. Un asemenea exemplu este Colegiul Naţional „Carol I“, care a primit în acest an 400.000 de lei pentru finalizarea lucrărilor la corpul III, din care până acum nu a reuşit să cheltuiască nimic. „Majoritatea unităţilor de învăţământ care au fost cuprinse în Hotărârea de Guvern nr. 370/2008 au finalizat procedurile de licitaţii şi s-au apucat de lucrări. Mai sunt însă cazuri în care, din cauza neînţelegerilor dintre primari şi directori, aceste proceduri sunt încetinite sau ţinute pe loc. O situaţie mai clară a modului în care s-au cheltuit banii o să avem în luna august, când vom chema directorii şcolilor să prezinte stadiul lucrărilor de investiţii“, a menţionat Angela Soare. Numai în 2007, unităţile de învăţământ din Dolj au primit 18.710.000 de lei, prin trei hotărâri de guvern. Au reuşit să cheltuiască 16.126.000, restul de 2.584.000 întorcându-se la bugetul de stat.

 

„Majoritatea unităţilor de învăţământ care au fost cuprinse în Hotărârea de Guvern nr. 370/2008 au finalizat procedurile de licitaţii şi s-au apucat de lucrări. Mai sunt însă cazuri unde, din cauza neînţelegerilor dintre primari şi directori, aceste proceduri sunt încetinite sau ţinute pe loc“.

Angela Soare, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII