23.9 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGermana, pe gustul tinerilor

Germana, pe gustul tinerilor

Când te gândeşti la autorul unei cărţi de exerciţii într-o limbă străină, îţi vine în minte o persoană în vârstă, un profesor care după ani de experienţă a scris o lucrare care le va fi de folos altora. Adrian Drăghici, un elev de 14 ani din Craiova, a distrus această imagine. El a scris o carte de exerciţii în limba germană.

 

„Un tânăr european!“, „Un elev excepţional“, „Un prieten adevărat“, „De mulţi ani nu am mai avut un asemenea elev“, aşa vorbesc profesorii şi colegii despre Adrian Drăghici, elev la Şcoala Generală nr. 2 „Traian“ din Craiova, care la 14 ani de scris o carte de exerciţii în limba germană. Motivul este foarte simplu. Cine ar putea să scrie şi să compună exerciţii pe înţelesul tinerilor decât cineva de vârsta lor. „Este o idee inedită. Cartea este scrisă de un tânăr pentru tineri. Sper să o găsească interesantă şi să o răsfoiască pentru că am vrut să arăt că limba germană poate fi accesibilă tuturor şi este uşor de învăţat“, a explicat Adrian Drăghici.

 

Traduceri de poezii şi romane

 

Limba germană a descoperit-o în clasa a II-a, iar acum îi ştie toate secretele. Face traduceri, compune exerciţii şi texte atât în germană, cât şi în engleză, merge la concursuri şi olimpiade la fizică, matematică şi istorie şi visează să devină arhitect. Acesta este, în câteva cuvinte, Adrian Drăghici. „Am tradus acum doi ani o carte din engleză. Era un roman poliţist. Am trimis e-mail editurii ca să o pot publica, dar aceasta nu a fost de acord. De curând am tradus câteva poezii ale poetului austriac Ulrich Koch. Acesta a găsit pe internet, pe site-ul profesorului Cosmin Dragoste de la Universitate, traducerile mele şi mi-a răspuns ca să mă felicite. Poate vom colabora“, a povestit Adrian.

 

„Rar găsim în ziua de azi un asemenea copil“

 

Cu toate acestea, traducerile nu sunt o prioritate pentru el. În această vară doreşte să finalizeze şi cel de-al doilea volum de exerciţii de limba germană, sintaxa, şi să îşi facă o prietenă, lucru care nu este prea greu, deoarece Adrian este preferatul colegelor din şcoală. „Este iubit de toţi colegii şi este un bun prieten. Rar găsim în ziua de azi un asemnea copil“, a spus profesoara Maria Bobaşu, diriginta lui Adrian. Acesta are timp şi pentru concursuri şi olimpiade de fizică şi istorie. „Îmi place istoria, cu litere mari, dar şi fizica, şi matematica, şi informatica. Îmi place să merg la concursuri“, a spus elevul. Rezultatele îi arată valoarea, premiu special la istorie, etapa judeţeană, menţiune la olimpiada naţională de fizică anul trecut şi în acest an şi menţiune la concursul naţional de fizică Evrika.

 

„Nu vreau să plec de tot din România“

 

Nu refuză niciodată o ieşire cu prietenii în oraş sau în parc. „Îşi face timp şi pentru studiu, şi pentru prieteni. Nu ştiu cum reuşeşte. Învaţă dimineaţa, iar seara iese în oraş. La 8.00 – 8.30 este aşezat la birou şi învaţă“, a precizat diriginta. Adrian vrea să urmeze Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, profilul informatică intensiv, şi vrea să meargă la facultate în Germania. Nu ştie însă ce carieră o să urmeze. Se gândeşte la arhitectură, dar nu poate să renunţe la limba germană. România nu este locul unde să se poată forma. „La facultăţile din ţară nu se fac cursuri aşa cum ar trebui. Colegii nu au cum să te impulsioneze dacă vin odată pe an la şcoală. Nu vreau să plec de tot din România, dar vreau să studiez în străinătate“, a mai spus Adrian.

 

O vedetă care scrie cărţi de gramatică germană

 

În aplauzele colegilor, profesorilor şi ale părinţilor, Adrian a vorbit despre cartea lui, despre cât de frumoasă este limba germană, a roşit la laudele profesorilor care l-au numit premiantul şi olimpicul şcolii şi la complimentele colegelor, care i-au spus că este un prieten adevărat şi un băiat extraordinar. A dat autografe, interviuri ca o vedetă şi i-a sfătuit pe toţi să înveţe limba germană. După ce lansarea cărţii sale s-a încheiat, a mers, ca orice elev silitor, la ore. Aici a avut parte de o surpriză. A fost primit de colegi cu aplauze.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII