19.2 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalAVIOANE Craiova, sub salariul lui Chivu

AVIOANE Craiova, sub salariul lui Chivu

206 milioane de euro. Atât valorează pe piaţa bursieră ELECTROPUTERE, AUTOMOBILE şi AVIOANE Craiova, cele mai mari întreprinderi din Bănie. Indiscutabil, aceste companii sunt subevaluate, pentru că numai activele fac cel puţin un miliard de euro.

Marile întreprinderi craiovene înseamnă în prezent foarte puţin pe piaţa de capital. Pe piaţa bursieră, ELECTROPUTERE, AUTOMOBILE şi AVIOANE Craiova, coloşii pe care se bate atâta monedă, ar putea fi vândute la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu doar 206 milioane de euro. Indiscutabil, valoarea activelor deţinute în patrimoniu de aceste societăţi este mult mai mare, însă modul în care ele sunt folosite pentru producţie şi profit nu tentează deloc investitorii. Spre exemplu, ultimul preţ oferit ieri pe titlurile AUTOMOBILE Craiova SA (ACSA) a fost de 27,1 lei. La această sumă, valoarea de piaţă a companiei a fost de 157,58 milioane de euro, iar a pachetului majoritar de 72,4% din acţiuni, deţinut acum de Ford Motor Company – de 114 milioane de euro, adică dublu faţă de cât au plătit americanii statului român. Americanii nu pot fabrica maşini Ford cu actuala tehnologie şi, în consecinţă, şi-au propus investiţii de 675 de milioane de euro. Pe pachetul de control de acţiuni au oferit doar 57 de milioane de euro, adică mai puţin decât valorează piaţa gumei de mestecat în România (evaluată la peste 58 de milioane de euro). ELECTROPUTERE Craiova este alt gigant pe care însă investitorii la bursă nu dau nici măcar doi lei. Şi chiar nu dau, pentru că ultimul preţ oferit ieri la BVB pentru titlurile EPT a fost de 1,23 lei. În acest mod, compania valorează la bursă doar 45,5 milioane de euro, iar pachetul majoritar de 62,8% din acţiunile societăţii, deţinut de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) – 28,83 milioane de euro. Compania saudită Al Arrab Contracting Company a oferit însă, pe acelaşi pachet, doar 2,3 milioane de euro. Restul de bani din ofertă, de până la 120 de milioane de euro, reprezintă datorii şi investiţii. Imobiliar, numai terenul pe care stă ELECTROPUTERE valorează mult mai mult. Agenţiile imobiliare au apreciat că acele peste 60 de hectare fac pe piaţă cel puţin 125 de milioane de euro. Brandul însă, foarte puţin.

Există şi societăţi apreciate la bursă

Valoarea de companie poate părea ridicolă în cazul altei societăţi de marcă a oraşului, AVIOANE Craiova. Ieri, titlurile societăţii au fost cotate la BVB la 14 lei, ceea ce înseamnă că valoarea de piaţă a firmei era de doar 3,84 milioane de euro, iar a pachetului majoritar de 80,94% deţinut de stat – 3,10 milioane de euro. Dacă ar auzi această sumă, căpitanul naţionalei de fotbal a României, Cristi Chivu, care primeşte de la Inter Milano 4,5 milioane de euro pe sezon, ar muri de râs. Să vedem ce se întâmplă şi cu alte societăţi mari. ALRO Slatina este cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Est şi unul dintre cei mai mari din lume.

Acţionarul majoritar este o companie privată, Marco Industries BV. Valoarea de piaţă a companiei: 2,089 miliarde de euro. Altă companie importantă a Olteniei, OLTCHIM Râmnicu Vâlcea, deţinută în majoritate de stat, valorează 1,44 miliarde de euro. Numai valoarea pachetului de 9,92% deţinut de Fondul Proprietatea se ridică la 207 milioane de euro, adică mai mult decât au fost cotate toate cele trei întreprinderi craiovene la un loc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII