22.8 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞi spaniolii vor afaceri cu oltenii

Şi spaniolii vor afaceri cu oltenii

După ce Ford a preluat Automobile Craiova, tot mai mulţi întreprinzători europeni se arată interesaţi de o potenţială investiţie în regiunea Oltenia. Spaniolii, de exemplu, vizează colaborări în domeniul agricol şi viniviticol.

Săptămâna aceasta a fost plină pentru întreprinzătorii olteni, care au putut pune bazele unor colaborări pe termen lung cu europenii. După vizita unei delegaţii de oameni de afaceri englezi în fruntea căreia s-a aflat Excelenţa Sa Robin Barnett, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) „Oltenia“ a primit ieri vizita unei delegaţii a Camerei de Comerţ şi Industrie Navarra – Spania. „Doljul îndeplineşte cerinţele ca să se poată înţelege cu Navarra. Întreprinderile din industria grea, sectorul economic, dar mai ales viitorul pe care-l va avea alături de Ford şi agricultura sunt considerente pentru care nu putem pierde din vedere o bună colaborare“, a declarat Javier Taberna Jimenez, preşedintele CCI Navarra, la întâlnirea pe care a avut-o cu reprezentanţii CCI Oltenia şi agenţii economici doljeni.

 

Într-o lună se cunosc spaniolii

 

Domeniul principal de interes al spaniolilor a fost potenţialul agricol şi viniviticol din Oltenia, în general, şi din Dolj, în special. Întrebările puse de aceştia s-au referit la suprafeţele agricole şi la podgoriile din judeţ şi la culturile care se pretează în zonă. Întreprinzătorii spanioli nu au ocolit nici întrebările legate de producţia de vin din judeţ şi de rentabilitatea la hectar a suprafeţelor cultivate cu viţă-de-vie, precum şi de preţul pe hectar al acestora, mai ales că Javier Taberna Jimenez a declarat că apreciază vinul românesc. De fapt, reprezentanţii delegaţiei spaniole şi-au manifestat de mai multe ori interesul pentru colaborări ulterioare. „Orice moment e bun pentru a începe relaţii comerciale. În scurt timp – probabil o lună – vom aduce şi o misiune a oamenilor de afaceri din Navarra aici“, a spus Javier Taberna Jimenez, care a precizat că are intenţia de a stabili un birou permanent al CCI Navarra în Craiova.

 

Producţia cerealelor, subiect de interes

 

Interesul crescut pentru potenţialul agricol al zonei derivă, potrivit reprezentanţilor spanioli, şi dintr-o nevoie internaţională. „În prezent, la nivel mondial devine interesantă producţia cerealelor de orice fel, al căror preţ a crescut cu 70% faţă de anul trecut. Unul dintre factorii care au determinat acest fenomen este acela că stocurile au scăzut în ţări unde se consumă foarte mult (China şi India). La acestea se adaugă consumul pentru biodiesel“, a declarat Jose Luis Torres Borea, trezorierul CCI Navarra. Acesta a precizat însă că în România există o mare necesitate de cooperative care să gestioneze produsele agricole şi clasificarea seminţelor deoarece la nivel internaţional „nu se cumpără grâu, ci soiuri de grâu“. În plus, românii au nevoie de infrastructură.

 

„Investiţiile sunt vaste. Depinde cine vine primul“

 

Pentru a întări legăturile româno-spaniole, la iniţiativa părţii iberice, preşedintele CCI Navarra şi cel al CCI „Oltenia“ au semnat un protocol de colaborare. Interesul manifestat de întreprinzătorii spanioli va veni în sprijinul judeţului. „Cunoaştem că oamenii de afaceri spanioli au reuşit să absoarbă în cele mai mari procente fonduri europene. Propunerea de colaborare vine în întâmpinarea cerinţelor noastre“, a declarat Gheorghe Albu, preşedintele CCI „Oltenia“. Acesta a subliniat că în Dolj există vii ce pot fi preluate şi îmbunătăţite. „Investiţiile sunt vaste. Depinde cine vine primul“, a adăugat Albu, care a explicat că investirea de capital este precum apa – îşi găseşte loc unde este mai jos, iar Oltenia permite acest lucru.

 

ADR Oltenia va colabora cu CCI Navarra

 

Delegaţia economică din Navarra a semnat joi un protocol de colaborare şi cu reprezentanţii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) S-V Oltenia. Acesta vizează realizarea unui portofoliu comun de proiecte, care pot fi finanţate din Programul Operaţional Regional, precum şi colaborarea în accesarea fondurilor europene şi implementarea unor proiecte comune. „Dorim ca societăţile spaniole să colaboreze cu cele din regiunea noastră atât pe aspecte tehnice de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune, cât şi prin investiţii directe. Pentru Uniunea Europeană, Spania este un performer în acest sector“, a declarat Marilena Bogheanu, directoarea ADR S-V Oltenia.

Este al doilea protocol de colaborare semnat săptămâna aceasta de ADR S-V Oltenia, care a încheiat marţi alt protocol de colaborare şi cu ADR Wakefield.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII