18.4 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjScoala Profesionala Auto, incalzita cu lemne

Scoala Profesionala Auto, incalzita cu lemne

Scoala Profesionala Auto din Târgu Jiu este singura unitate de invatamânt din judetul Gorj unde incalzirea se face cu lemne. In cele trei cladiri in care functioneaza scoala au fost inainte depozite de legume si fructe si o unitate militara.


24 de sobe asigura incalzirea celor 12 sali de curs, a atelierelor si birourilor dascalilor. Pâna acum a fost adusa o cantitate de zece tone de lemne, insuficienta pentru aceasta iarna. „E foarte greu cu lemne. Avem trei paznici, care noaptea, in jurul orei 3.00, fac focul in sobe, pentru a fi cald atunci când elevii incep cursurile. In restul zilei, femeia de serviciu se ocupa de aprovizionarea cu lemne a sobelor. Sobele si cosurile trebuie curatate si nu se mai gasesc sobari si cosari“, a declarat Alina Danaricu, directoarea Scolii Profesionale Auto. In primele ore ale diminetii in salile de curs este totusi frig. „E foarte rau cu lemne, pentru ca nu se face cald de dimineata, când incepem orele. Eu sunt din Copacioasa si plec de acasa la ora 5.00“, a spus Liviu Stancea, elev in clasa a X-a.


Nina Daraban, femeia de serviciu a scolii, aprovizioneaza sobele cu lemne si face si curatenie in scoala. „E extraordinar de greu. Fie ca ploua, fie ca ninge trebuie sa duc lemnele in clase cu bratele, pentru ca roaba pe care o aveam s-a stricat. La sfârsitul zilei trebuie sa duc lemne in clase, pentru a avea paznicii noaptea, când vin sa faca focul in sobe. Fac si curatenie in scoala, pentru ca trebuie. Sunt singura“, a povestit femeia. In pauza, câte un elev binevoitor o mai ajuta la taiatul lemnelor, pentru ca majoritatea celor care invata aici sunt de la tara. Nina Daraban spune ca ii mai roaga si pe baietii ei sa vina sa taie lemne.


Pentru a mai face rost de lemne pentru incalzire, scoala se aprovizioneaza si cu materialele provenite din demolarile de la alte unitati de invatamânt. Usi, ferestre si banci vechi sunt puse pe foc.


Scoala nu are nici baza sportiva


Scoala nu dispune de o baza sportiva. In timpul sezonului rece, elevii sunt nevoiti sa mearga la sala de sport din cadrul Complexului Studentesc din Debarcader, pentru a-si desfasura orele de educatie fizica. Grupurile sanitare sunt un pericol pentru sanatatea elevilor, din cauza mizeriei. Lucratorii primariei au adus, la sfârsitul saptamânii trecute, doua WC-uri ecologice, pentru ca grupurile sanitare vor intra in reparatii. Scoala este foarte cautata, desi conditiile lasa mult de dorit. „Este singura scoala cu profil auto din judetul Gorj autorizata de Autoritatea Rutiera Româna pentru a pregati conducatori auto si mecanici auto. In urma reorganizarii, e scoala de arte si meserii. Fiind scoala profesionala, unitatea a ramas la un nivel mai jos in ceea ce priveste dotarea si fondurile primite. Cu toate acestea, sunt foarte multe solicitari de transferare a elevilor la scoala noastra, pentru ca sunt meserii foarte cautate“, a mai spus directoarea Alina Danaricu.


Mai mult decât atât, „scoala depozit“ va deveni, incepând cu anul scolar viitor, liceu auto. Directoarea scolii a mai spus ca face demersuri pe lânga Primaria Târgu Jiu pentru ca aceasta sa dea in folosinta unitatii de invatamânt cladirile in care a functionat unitatea militara din Târgu Jiu.


Un corp al scolii va avea centrala


Totusi, in acest an, scoala a primit ceva fonduri, dupa ce in ultimii patru ani nu i s-a repartizat nici un leu pentru reparatii. Constantin Cretan, purtatorul de cuvânt al Primariei Târgu Jiu, a declarat ca una dintre cladirile scolii, in care se desfasoara cursurile, va avea, pâna la sfârsitul anului, o centrala termica: „Anul acesta s-a facut hidroizolatia. Din aceasta saptamâna vor intra in reparatii grupurile sanitare. Pentru pavilionul 1, pâna la sfârsitul anului va exista o centrala termica. Proiectul este facut si fondurile sunt alocate. Nu trebuie sa se astepte nimeni ca peste noapte, doar pentru ca au fost trecute la primarie, toate institutiile sa arate ca in Occident. Majoritatea au fost modernizate in ultimii patru ani, de când au trecut la primarie. Exista un program de modernizare esalonata a tuturor scolilor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS