22.8 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSaracii, cu averea la vedere

Saracii, cu averea la vedere

Doljenii care poseda bicicleta, telefon fix si mobil, aparatura audio-video, drujba, cazan de fabricat rachiu, razboi de tesut si nu numai vor fi nevoiti sa spuna adio ajutorului social pe care il primeau pâna acum. Aproximativ 21.000 de persoane asteapta aceasta singura sursa de existenta.


Peste trei miliarde de lei ne costa lunar acordarea veniturilor minime garantate doar in cazul craiovenilor care nu au nici un fel de resurse financiare sau ale caror venituri sunt mai mici decât salariul minim pe economie.


Legea venitului minim garantat a fost modificata, iar in urma cu numai câteva zile au fost elaborate si normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, asa cum a fost aceasta modificata prin Legea nr. 115/2006.


Porcii, gainile si aparatura electronica intra la numaratoare


Saracia in care se zbat i-a determinat pe aproximativ 10.000 de craioveni si alte 11.000 de persoane din judet sa-si depuna dosarul pentru solicitarea venitului minim garantat. Potrivit reprezentantilor Directiei de Asistenta si Protectie Sociala Dolj, multi solicitanti nu au nici un fel de venit, iar altii au doar resursele provenite din alocatiile sau bursele copiilor. „Criteriile de selectie a persoanelor care vor dori sa primeasca venitul minim garantat vor fi extrem de riguroase. Pentru stabilirea dreptului la ajutorul social se va realiza o noua reglementare, din a doua jumatate a trimestrului al II-lea, tinându-se seama atât de veniturile nete realizate de familie, cât si de bunurile acesteia. Astfel, guvernul va stabili doua liste pe baza carora primariile vor decide acordarea ajutoarelor minime garantate: una cu bunuri absolut necesare unei familii (de exemplu: gaini, un porc, o vaca etc.) si alta cu lucruri care «nu sunt absolut necesare»: aparatura electronica, utilaje agricole, utilaje de prelucrare agricole). Daca beneficiarul ajutorului social detine un singur obiect de pe lista celor care nu sunt absolut necesare unei familii, nu va mai primi venitul minim garantat, considerându-se ca acel obiect oricând poate fi instrainat, obtinându-se astfel alte venituri. Pâna acum, in functie de pasarile si animalele detinute de o familie, se stabilea in mediul rural acordarea venitului minim garantat“, a mentionat Florian Vlaescu, directorul executiv al Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala (DDFSS) Dolj.


Bicicleta, contra sprijinului acordat de stat


Doljenii care detin aparatura audio-video, tractor, combina agricola, semanatoare, presa de ulei, cazan de fabricat rachiu, darac, razboi de tesut, precum si autoturisme, de orice tip, vor spune adio ajutorului social. Chiar si aceia care au telefon fix, dar si mobil vor fi taiati de pe lista beneficiarilor de ajutor. Nici „proprietarii“ de biciclete nu vor scapa de ochii reprezentantilor primariilor, care vor trece la noi evaluari si anchete sociale. „Nu am primit pâna in prezent listele complete cu obiectele absolut necesare pentru ca o familie sa beneficieze de ajutor social. Speram insa ca in câteva zile sa intram in posesia listelor. Legea nr. 416/2001, modificata prin Legea nr. 115/2006, aduce insa si obligatii suplimentare reprezentantilor directiilor de asistenta sociala din cadrul primariilor sau chiar reprezentantilor primariilor, in mediul rural. Primarul este obligat sa afiseze listele cu numele beneficiarilor, dar si orele, si zilele când acestia va trebui sa presteze munca in folosul comunitatii. Numarul de ore va fi stabilit in functie de valoarea venitului. Din luna august, noi, reprezentantii Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala, vom putea aplica amenzi cuprinse intre 5.000.000 si 10.000.000 de lei personalului serviciului public de asistenta sociala care nu a efectuat in termenul de 15 zile stabilit de lege anchetele sociale ale solicitantilor ajutorului social“, a adaugat Florian Vlaescu.


Primarul din Ghidici a convocat sedinta pentru evaluarea averilor


Constantin Tache, primarul comunei doljene Ghidici, s-a conformat inca de ieri, de când a auzit la televizor primele informatii despre modificarile aduse legii acordarii venitului minim garantat. „Azi-dimineata (ieri – n.r.) chiar am facut sedinta la primarie, pentru ca avem doua – trei persoane care au plecat la munca in Spania si a trebuit sa recalculam veniturile familiei. Am discutat si despre modificarile aduse Legii venitului minim garantat si ne-am gândit cine are obiecte din cauza carora nu va mai primi ajutorul social. La o prima evaluare, avem patru, cinci familii care detin drujbe.


Daca telefonul mobil si bicicleta vor fi considerate obiecte din cauza carora oamenii nu vor mai primi bani, va fi dezastru. Cred ca nimeni nu va mai lua ajutor social!“, a marturisit primarul. In plus, acesta a mentionat ca in comuna Ghidici exista 187 de dosare pentru solicitarea venitului minim garantat.


Venitul minim garantat


Nivelul lunar al venitului minim garantat este in prezent de 1.660.000 de lei pentru o familie formata din doua persoane, 2.310.000 de lei pentru familia formata din trei persoane, 3.410.000 de lei pentru cele formate din patru persoane, iar in situatia persoanelor singure – 920.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU