8.1 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalOltenii trebuie sa lichideze munca la negru

Oltenii trebuie sa lichideze munca la negru

O data cu aderarea României la Uniunea Europeana, atât inspectorii din cadrul Inspectoratelor Teritoriale de Munca (ITM), cât si angajatii si angajatorii va trebui sa se conformeze normelor de munca impuse de UE. Drept urmare, reprezentantii Inspectiei Muncii România, impreuna cu specialisti europeni, au organizat ieri, la Craiova, o sesiune informativa cu tema „Relatiile de Munca in perspectiva europeana si rolul inspectorilor muncii“. Craiova a fost cel de-al doilea oras, dupa Constanta, din sirul celor sapte localitati in care urmeaza sa se organizeze astfel de evenimente. „Aceasta sesiune informativa face parte din cadrul Proiectului PHARE – Intarirea capacitatii Inspectoratului de Munca de a controla aplicarea legislatiei nationale prin care s-a transpus acquis-ul comunitar in domeniul relatiilor de munca. Proiectul se desfasoara, cu sprijinul Ministerului Muncii Spaniol, pe o perioada de 1,5 ani“, a declarat Gabriela Radu, directorul Directiei de Control Relatii de Munca Inspectia Muncii România. Potrivit sursei citate, proiectul isi propune atât stabilirea unui sistem legal unitar armonizat cu prevederile comunitare privind Codul Muncii, prin elaborarea unui program de formare adresat ITM-urilor, cât si constientizarea partenerilor sociali (sindicate-patronate). „S-au format deja 47 de inspectori si s-a elaborat un ghid al inspectorului de munca“, a adaugat Radu.


Din 2007, românii vor munci dupa normele UE


Printre temele puse in discutie la sesiunea informativa de la Craiova s-au numarat Politica Uniunii Europene in domeniul relatiilor de munca, rolul Inspectiei Muncii, precum si principalele noutati ale Codului Muncii (flexibilitate la angajare, pe perioada derularii contractului de munca, dar si la incetarea contractului; inasprirea sanctiunilor pentru angajator). „O politica importanta pentru inspectia muncii este aceea de a lichida munca la negru, fara forme legale“, a declarat Alberto Oliet, inspector de munca si profesor de Stiinte Politice, Inspectia Muncii Spania.


Potrivit acestuia, la nivel european exista o reglementare a relatiilor de munca in legatura cu contractele colective, transferul de intreprinderi, insolvabilitatea intreprinderilor si sanatatea muncii. In 2007, o data cu aderarea României la UE, românii, fie ei inspectori, angajati sau angajatori, vor fi nevoiti sa fie familiarizati cu toate directivele UE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU