14.5 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGradinitele craiovene, supraaglomerate

Gradinitele craiovene, supraaglomerate

Nebunia ocuparii unui loc in gradinitele craiovene a atins zilele acestea cote maxime. De teama sa nu ramâna cu copiii acasa inca un an, parintii s-au orientat din timp, aproape cu un an inainte, catre o unitate prescolara.


Lipsa spatiilor destinate invatamântului prescolar, in Dolj, dar si numarul tot mai mare al solicitarilor vor face ca si in anul scolar viitor gradinitele sa functioneze la capacitate maxima. Sistarea inscrierilor prescolarilor, in unele unitati de profil, a nemultumit sute de familii. „Parintii au venit inca din septembrie, de când a inceput anul scolar, sa rezerve un loc pentru cei mici. Le-am spus sa mai astepte pentru ca mai intâi se fac reinscrierile si apoi inscrierile. Iar acum, cu o saptamâna inainte de incheierea acestui an scolar, am constatat ca avem aproape 25 de solicitari, peste efectivul complet de copii. Problema cea mai mare se pune la micutii cu vârste de patru – cinci ani, deoarece parintii solicita un loc la gradinita la program prelungit, dar noi nu avem atâtea paturi câte solicitari sunt“, a spus Nela Grigorescu, directoarea Gradinitei „Dumbrava minunata“ din Craiova.


Cererea depaseste cu mult oferta


Parintii se ciocnesc de zidul „locurilor limitate“ si la alte unitati prescolare din urbe, unde, din cele spuse de directorii institutiilor de profil si de inspectorii de specialitate, numarul mare al cererilor de inscriere a depasit cu mult numarul obisnuit de locuri. „Teoretic, gradinita noastra ar fi trebuit sa functioneze, in anul scolar 2006 – 2007, cu un efectiv de maximum 200 de copii. Practic insa, lucrurile stau altfel. Ne vedem nevoiti sa lucram cu 300 de prescolari, repartizati pe zece grupe. Cert este ca gradinita nu poate cuprinde toti copiii si nici nu stim cum vom face fata. Mai mult decât atât, nu stim cum ii vom linisti pe parinti“, a precizat Elena Urucu, directoarea altei gradinite craiovene. Anca Paunescu, inspector la prescolari, in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, a spus ca problema numarului mare de solicitari este general valabila pentru toate gradinitele din urbe si in special pentru cele din zonele populate (ex. gradinitele din Craiovita Noua, din centrul civic al orasului si cele din cartierul 1 Mai). Si in cazul acestora, din datele furnizate tot de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Dolj, totalul inscrisilor pare sa depaseasca efectivul maxim, de 20 de copii pe grupa, permis de Legea invatamântului. „In unele situatii se poate forta putin nota. Acolo unde spatiul pe clase permite, efectivele de prescolari se pot mari chiar si pâna la 37 de copii“, a explicat Doina Iliuta, sef Serviciu salarizare din cadrul ISJ Dolj, subliniind faptul ca acest lucru se poate face in special pentru micutii de la grupele pregatitoare, care peste un an vor merge la scoala.


„Regimul de camin“ – la mare cautare


Potrivit reprezentantilor ISJ Dolj, la mare cautare, si in acest an, sunt gradinitele cu program prelungit, in „regim de camin“. In aceasta situatie, in Dolj, cele 38 de gradinite independente si aproximativ 349 de sectii – structuri in unitatile de invatamânt primar, gimnazial si liceal – sunt insuficiente celor aproximativ 23.000 de copii, cifra aprobata de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) pentru anul scolar 2006 – 2007, conform planului de scolarizare. „Prioritate au prescolarii din circumscriptie. Precizez ca, daca mai exista parinti care nu si-au inscris copiii, pot face acest lucru pâna la 1 septembrie 2006. Pentru micutii din zonele gradinitelor nu exista si nu trebuie sa apara obstacole“, a spus profesor Diana Busoi, inspectorul scolar general al ISJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS