27.8 C
Craiova
duminică, 9 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPatru oameni intr-o casa cât un cotet

Patru oameni intr-o casa cât un cotet

Patru persoane din satul gorjean Seciuri locuiesc intr-o casa care are doar o singura camera. Capul familiei a construit locuinta, singur, in urma cu peste un deceniu. Camera saracacioasa nu are o suprafata mai mare de 3,5 metri patrati…


Sibian Gorgota locuieste de peste un deceniu in satul Seciuri, din comuna gorjeana Rosia de Amaradia. Când si-a luat nevasta a primit de la parinti o locuinta pe care a fost nevoit sa o darâme pentru ca era prea veche. In urma cu 12 ani, barbatul si-a construit o camera care avea sa devina locuinta lui si a familiei sale. Imediat ce intri in camaruta in care locuiesc cei patru membri ai familiei Gorgota, aerul inecacios iti taie respiratia. Intr-un colt, Sibian a construit o soba, iar in celalalt colt a pus patul. Abia a mai putut sa bage si o masuta, sa aiba pe ce mânca, asta pentru ca spatiul disponibil este foarte mic. In fereastra, sotia a pus un aparat de radio, care le mai inveseleste zilele.


„Dormim toti intr-un pat“


Sibian si sotia sa, Elena, au impreuna doi copii, o fetita de sase ani si un baietel de opt luni. Toti patru dorm in singurul pat care este in incapere. „Ne este greu, pe cel mic il tin pe pieptul meu, de frica sa nu-l sufocam. Barbatu-miu sta la margine, sa nu cada fata din pat“, a povestit, cu un zâmbet trist, Elena. Camera este luminata de un bec, care parca amplifica tristetea si saracia in care traiesc bietii oameni. Lânga soba, Sibian a intins doua sfori, sa aiba sotia unde sa intinda hainele celui mic. Barbatul a construit si o mica sala in fata camerei, unde vara cei doi soti scot câte un scaun si stau la povesti. Fetita au dat-o la gradinita, iar cât Sibian este plecat la munca, Elena are grija de casa si de cel mic. Clipele trec greu pentru femeia care se gândeste tot timpul la ziua ce va veni…


„Inca o suta si era un milion!“


Sibian si-a pierdut locul de munca in urma cu trei ani. Era excavatorist la Cariera Seciuri, dar, pentru ca si-a ajutat un prieten sa incarce o caruta de carbune, patronii i-au desfacut contractul de munca. „El furase carbunele si eu nu am stiut. M-au dat afara dupa ce m-au prins, or fi zis ca am ajutat si la furat, nu numai la incarcat!“, a spus Sibian, amintindu-si parca de zilele acelea. De atunci, barbatul lucreaza cu ziua prin sat si reuseste sa strânga ceva bani pentru familia sa. Elena beneficiaza de un ajutor de la primarie de 900.000 de lei vechi. „Daca ne mai puneau o suta, era un milion de lei! Pentru noi conteaza si cinci mii de lei, pentru ca putem lua o pâine de ei“, a afirmat femeia.


Trei pomi si un câine


Casuta familiei Gorgota este imprejmuita de câtiva pomi fructiferi, acestia fiind singura avere a oamenilor. Au avut animale prin curte, dar chiar si cele câteva gaini au murit in aceasta iarna. „A venit o catea a unui vecin si ni le-a mâncat. Acum nu mai avem nimic prin curte“, a afirmat Elena. Nici porc de Craciun nu au avut, iar ca sa faca rost de miel pentru Paste nici nu se gândesc. Nu-si permit sa viseze… Pe lânga locuinta familiei din Seciuri s-a aciuat un câine, caruia Sibian i-a construit o cusca: trebuia sa aiba si el un acoperis deasupra capului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS