21.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalOlimpicii isi platesc singuri deplasarea la concursuri

Olimpicii isi platesc singuri deplasarea la concursuri

Competitiile olimpice dau emotii elevilor, dar si parintilor acestora. Nu din cauza subiectelor cu care elevii s-au familiarizat deja, ci din cauza banilor necesari pentru deplasarea in alte localitati.


Elevii olimpici de la Colegiul National „Carol I“ din Craiova au avut neplacuta surpriza de a suporta din propriul buzunar biletele de drum si masa la Concursul interjudetean de matematica „Ion Coculescu“, desfasurat la sfârsitul lunii trecute la Slatina. Despre acest lucru insa „campionii“ nu mai vor sa auda. Singurii care mai vorbesc despre asta cu amaraciune sunt dascalii lor: „Când e vorba de sume mici se mai poate, dar când concursul se desfasoara mai departe, la Ploiesti sau la Buzau, e inuman. Atunci scoala ar trebui sa intervina si sa ii ajute pe copii cu bani. Ministerul aloca niste fonduri pentru astfel de activitati, insa banii nu ajung decât pentru cazare. Elevii trebuie sa suporte restul cheltuielilor“, a spus prof. Daniel Barbu, directorul Colegiului National „Fratii Buzesti“ din Craiova.


Olimpicii, sprijiniti de comitetul de parinti


Pâna sa se gaseasca oameni de bine care sa se gândeasca si la performantele elevilor, circula zvonuri ca ajutorul din partea scolii nu este acelasi pentru toata lumea. „E nevoie de multi bani pentru olimpicii nostri. Colegiul National «Fratii Buzesti» a dat municipiului o seama de olimpici, iar pe aceste concursuri se duc zeci de milioane de lei. Comitetul de parinti ii sustine de cele mai multe ori, dar mai sunt si alte probleme in scoala“, a spus Zamfirica Petrescu, directorul colegiului. De asemenea, directorul a punctat faptul ca si alte scoli apeleza la sprijinul comitetului de parinti, pentru ca elevii nu-si permit sa mearga la olimpiade doar pe cheltuiala lor.


Cei buni, inlocuiti de cei cu bani


Din cele spuse chiar de profesori, adevaratii olimpici, elevii talentati ai Craiovei, ar putea fi inlocuiti cu usurinta de cei cu pondere financiara mai mare, dar mai putin pregatiti, care si-ar putea permite sa merga la concursuri pe „propriul buzunar“. „Merg numai cei foarte buni sau pe care familia ii sprijina cu bani. Când un elev aude ca il costa 500.000 de lei participarea, renunta“, este de parere Nicolae Talau, directorul adjunct al Colegiului National „Carol I“.


In legatura cu acest lucru, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Dolj nu are decât o solutie. „MEC ar trebui sa suplimenteze fondurile alocate copiilor olimpici. Numai asa parintii n-ar mai fi nevoiti sa suporte cheltuielile necesare“, a concluzionat Alexandru Gâdar, inspector scolar general adjunct al ISJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS