Deficiențe în transportul vaccinurilorUn sfert dintre români nu au încredere în vaccinuri, iar una din cinci persoane nu s-ar imuniza nici la recomandarea medicului. În ultimii ani, vaccinarea a devenit una dintre cele mai controversate probleme la nivel mondial. Asigurarea continuă a dozelor de vaccin și transportul acestora ridică probleme în sistemul de sănătate. Medici de familie și epidemiologi din Oltenia au discutat, vineri, în cadrul unui simpozion regional organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie din Bănie, despre problemele vaccinării. Alte subiecte dezbătute în cadrul evenimentului au fost medicina de prevenție, epidemiologia de spital, dar și epidemiologia bolilor netrasmisibile.

Simpozionul regional „Actualități și perspective în medicina de familie“ a devenit deja o tradiție în Oltenia. Medicii participanți au expus problemele existente în sistem și soluțiile posibile pentru rezolvarea acestora. De data aceasta, temele de discuție au fost legate de problema vaccinării, dar și de ce înseamnă epidemiologia în România. „Acest simpozion tinde să devină o tradiție și vine din nevoia de a găsi expertiză și experiență în domeniul medicinei preventive. Ne propunem să găsim un cadru de expunere a problemelor, dar și soluții. Evenimentul este binevenit pentru că încercăm să punem lucrurile la punct într-un domeniu al medicinei care astăzi este mult expus. Temele alese sunt legate de medicina de prevenție și de epidemiologie. Subiectele vizează și epidemiologia de spital, dar și epidemiologia bolilor netrasmisibile. Ne interesează, în special, epidemiologia de spital, infecțiile nosocomiale și vaccinarea“, a spus conf. univ. dr. Sorin Dinescu, prorector la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Craiova.

„Vaccinul stă la rând la achizițiile publice după caucicuri, pixuri“

Problema principală adu­­să în discuție de medici a fost cea legată de vaccinare. Rata vaccinării la copii, la ni­vel naţional, a scăzut chiar şi cu 20%, sub nivelul de siguranţă de 95% recomandat de Organizaţia Mondială a Sănă­­­tăţii (OMS). Anual, în lume, peste trei milioane de copii mor din cauza bolilor infecţioase. România are cea mai ridicată rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană: 11 decese la 1.000 de nou-născuţi, conform statisticilor UNICEF. Printre principalele cauze se numără bolile infecțioase. În plus, în România se înregistrează cele mai multe cazuri de tuberculoză şi rubeolă din Europa. Totodată, ocupăm locul al doilea la numărul de cazuri de hepatită B. Deşi aceste afecțiuni mortale ar putea fi prevenite prin vaccinare, în România imunizarea populaţiei se desfăşoară cu dificultate. Cauzele sunt lipsa de vaccin şi neîncrederea românilor în această procedură medicală. „Raportul legat de acoperirea vaccinală arată că la nivel național acoperirea este de 60%. Tot din acesta reiese că 25% din copii nu au fost vaccinați din cauza lipsei vaccinului. În județele Giurgiu și Dolj, acoperirea vaccinală este de 95%, însă în Arad este de doar 14%. Este nevoie de stabilirea ca prioritate de sănătate publică a vaccinării. Vaccinul stă la rând la achizițiile publice după caucicuri, pixuri, scaune pentru că sunt niște reguli pe care nu le putem depăși. De aceea, ne dorim ca în legea vaccinării să apară modificări. Vaccinarea este o problemă de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pentru că, dacă scădem acoperirea vaccinală, apare și pericolul. Gândiți-vă ce s-ar întâmpla dacă acum ar apărea un singur caz de poliomielită cu virus sălbatic? OMS a declarat România țară la risc pentru poliomielită. Trebuie să fie asigurat interesul superior al copilului așa cum este precizat în Convenția cu privire la drepturile copilului ratificată în România prin Legea nr. 18/1990. Conform acestei legi, statele membre UE se obligă să asigure toate condițiile pentru a avea beneficiu maxim fiecare copil, inclusiv vaccinarea“, a spus dr. Dumitra Gindrovel, medic de familie și coordonator în Grupul de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF).

Trebuie rezolvată problema cu condițiile de păstrare a vaccinului

Lipsa informării corecte este altă problemă. La noi în țară, conform unui studiu al UNICEF, un sfert din părinţi nu ştiu de ce este importantă vaccinarea, pentru că nu au fost informaţi. În multe cazuri, de teama reacțiilor adverse date de vaccinuri părinții refuză ca micuții lor să fie vaccinați. Iar una dintre problemele majore este că modul în care se face transportul dozelor de vaccin nu respectă mereu condițiile cerute, iar asta face ca vaccinul să fie ineficient. „Trebuie rezolvat lanțul frigului, și anume condițiile de păstrare a vaccinului de la momentul în care intră în țară până la administrare. Un vaccin care nu este păstrat în mod corespunzător pe tot acest lanț al frigului își poate pierde eficiența. S-au făcut demersuri pentru ca lanțul frigului să fie pus la punct, dar mai sunt anumite aspecte care ne arată că nu avem încă un lanț complet, așa cum ar trebui să fie“, a precizat conf. univ. dr. Emilian Popovici, președintele Societății Române de Epidemiologie.


Medicii de familie sunt cei care recunosc că uneori regulile de transport nu sunt respectate. „Uneori transportăm vaccinul în acele lădițe frigorifice cu autobuzul. Nu este de acceptat așa ceva“, a completat dr. Dumitra Gindrovel.

„Trebuie să rezolvăm problema legată de aprovizionare“

În ultimul an, în România, unele vaccinuri precum cel hexavalent, cel pentru hepatită sau TBC au lipsit cu lunile din cabinetele medicale și spitale. Este nevoie de stabilirea unor reguli clare în aprovizionarea din timp a dozelor, spun specialiștii. „Trebuie să rezolvăm problema legată de aprovizionarea cu vaccinuri. Nu de puține ori, oamenii s-au dus la medic pentru vaccinare și au constatat că nu găsesc vaccinul. Nu înseamnă că trebuie să facem stocuri de vaccinuri pe doi ani pentru că nu ai unde să le depozitezi în condiții corespunzătoare.

În schimb, trebuie să facem procedurile de licitație cu doi ani înainte pentru că aceste vaccinuri nu se fac peste noapte. Ele au nevoie de timp pentru a crește anumite tulpini, au nevoie de un timp de formare.

Și pentru că nu sunt urmate aceste proceduri ne trezim cu vaccinuri aduse din diverse părți ale lumii și nu ne convine“, a conchis conf. univ. dr. Emilian Popovici, președintele Societății Române de Epidemiologie.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 4 iunie 2016

Actualitate

» Ministrul Voiculescu și omologii săi din nouă state caută soluții privind accesul la medicamente
» Gimnastele României, pe locul șase, la Campionatele Europene. Mâine sunt finalele pe aparate
» Poliţia de Frontieră Română a salvat 86 de persoane din Marea Egee
» Zeci de oameni, răniți de fulgere la un festival rock din Germania
» Codul Portocaliu de inundații a fost restrâns
» Anchetă internă la Spitalul ”Sfântul Pantelimon”: managerul a chemat, astăzi, toți medicii de la ATI
» Francez suspectat că pregătea atentate pe teritoriul ţării sale, arestat în Ucraina
» Tobă a cerut structurilor MAI fermitate în aplicarea legii, astfel încât votarea să se desfășoare în legalitate
» MAI: Peste 100 de persoane au fost evacuate preventiv, în ultimele 24 de ore
» Circulaţia pe mai multe drumuri naţionale, întreruptă din cauza inundațiilor
» Sicriele cu trupurile celor patru membri ai echipajului SMURD, aduse la Iaşi
» Premierul Dacian Cioloş a cerut o primă evaluare a pagubelor inundațiilor
» Leganda boxului, Muhammad Ali, s-a stins din viață la 74 de ani
» 40 de pui de tigru au fost găsiți morți în celebrul templu al tigrilor din Thailanda
» J.K. Rowling, în așteptarea unui prestigios premiu
» Lansare la Craiova a Campaniei „Oamenii Timpului“
» Figuri din epoci dispărute

Dolj

» Dolj: 2.000 de polițiști, jandarmi și pompieri, în misiune, în ziua alegerilor
» Craiova: Prinși în flagrant în timp ce ridicau 4 kilograme de cannabis
» 17 persoane – internate în spital după petrecerea de la restaurant
» Condamnați definitiv pentru violarea unei fete de 19 ani
» Un craiovean s-a aruncat în gol de la etajul patru
» Împotmoliți în șanțurile de pe stradă
» „Premianţi la TehnoFest“ – expoziţie la Casa de Cultură

Gorj

» Întreruperi energie electrică de luni
» Petiţii la premier şi preşedintele Senatului pentru redeschiderea Transalpinei
» Ionel Ilie a fost desemnat şef al CEO

Sport

» Tractorul Cetate este campioana Doljului
» România şi-a luat doza de încredere înainte de euro
» Halep va reveni pe locul cinci
» CSM Oradea, campioana României la baschet
» Lică și Georgescu continuă la SCM-U
» Juniorii C de la CSU, victorie lejeră cu Frontiera
» Puștii lui Vrăjitoarea luptă la turneul semifinal
» Marcel Popescu, dorit la cârmă de Rotaru

Sanatate

» Deficiențe în transportul vaccinurilor

Magazin

» Bancul zilei
» Picătura de cunoaştere – Misterul cercurilor mari din piatră aflate la 300 de metri sub pământ
» Horoscopul săptămânii viitoare
» Ia te uită! – Turistul

Top