22.8 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCei mai puternici antioxidanţi

Cei mai puternici antioxidanţi

Vitaminele, seleniul, luteina, licopenul sunt antioxidanţi care ne protejează de boli grave, cum ar fi arterioscleroza sau cancerul.
Antioxidanţii sunt substanţe chimice care acţionează asupra radicalilor liberi, neutralizându-i şi protejând astfel corpul de îmbătrânire şi de unele boli grave, cum ar fi cancerul sau afecţiunile cardiovasculare. Unele se găsesc în anumite alimente, cum ar fi legumele şi fructele, carnea de pasăre de curte şi peştele, iar altele sunt sintetizate de corpul nostru. Cei mai cunoscuţi antioxidanţi sunt vitaminele A, E şi C, acidul lipoic, carnitina etc. Studii de laborator efectuate pe animale au arătat că antioxidanţii pot să prevină apariţia şi dezvoltarea cancerului.
Iată în continuare o listă cu antioxidanţii care nu ar trebui să lipsească din alimentaţie.
1. Betacarotenul (sau provitamina A) se găseşte în aproape toate legumele şi fructele colorate în portocaliu: cartofi dulci, morcovi, pepene galben, suc de fructe, caise, dovleac şi mango. Unele legume verzi (spanac, salată, varză creaţă) conţin, de asemenea, betacaroten.
2. Luteina, cel mai bine asociată cu sănătatea ochilor, se găseşte, de asemenea, din belşug în gălbenuşul de ou şi în legume verzi, cum ar fi: napi, gulii, dovlecei (zucchini), mazăre, broccoli, salată verde, varză, spanac.
3. Licopenul este un antioxidant puternic, prezent în roşii, pepenele verde, papaia, caise, grepfruit roz, portocale roşii. Se estimează că aproape 90% din aportul de licopen din alimentaţie este adus de roşii.
4. Seleniul este un mineral. Cu toate acestea, intră în compoziţia unei enzime antioxidante. Plante ca orezul sau grâul sunt surse importante de seleniu. Concentraţia diferă însă în funcţie de zona în care sunt cultivate cerealele. Cu cât solul este mai bogat în seleniu, cu atât cerealele vor avea o concentraţie mai mare în acest mineral.
5. Vitamina A se găseşte în ficat, cartofi dulci, morcovi, lapte, gălbenuşul de ou şi anumite sortimente de brânză.
6. Vitamina C, denumită şi acid ascorbic, se găseşte în multe fructe şi legume – citrice, pătrunjel, roşii, cartofi, papaya, broccoli, varză de Bruxelles, coacăze, căpşune, conopidă, spanac, kiwi, merişoare, ardei iuţi – şi, de asemenea, în cereale, carne de vită, carne de pui şi peşte.
7. Vitamina E (Tocoferolul) se găseşte în migdale, germeni de grâu, floarea -soarelui, porumb, soia, mango, nuci, broccoli.
8. Flavonoidele sau polifenolii se găsesc în soia, struguri, vin roşu, rodii, ceai verde, ceai negru, afine şi mărar. S-a dovedit că au capacitatea de a modifica anumite reacţii ale corpului la alergeni, virusuri şi substanţe cancerigene.
9. Acidul alfa-lipoic se găseşte în mod natural în corpul nostru, dar poate fi şi sub formă de supliment alimentar. Poate regenera vitamina C şi vitamina E, după ce au fost folosite în neutralizarea radicalilor liberi. De asemenea, poate creşte nivelul coenzimei Q10 în celule şi ajută la eliminarea din corp a unor metale grele, cum ar fi cadmiu sau mercur. Se crede că poate preveni diabetul.
10. Coenzima Q10 este puternic antioxidantă, având un rol important în funcţionarea sistemului circulator. Se produce în organism, dar se găseşte şi sub formă de suplimente alimentare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS