29.3 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateDiabetul nu se face de la dulciuri

Diabetul nu se face de la dulciuri

Ideea că diabetul apare din cauza consumului exagerat de dulciuri este doar un mit. Intoleranţa la zahăr este efectul, nu cauza acestei boli.

Diabetul zaharat este o boală cronică tot mai răspândită. Numai în Dolj, numărul persoanelor cu diabet depăşeşte 20.000 şi se estimează că anul viitor numărul lor va depăşi 30.000. Diabetul nu se face din cauza consumului de dulciuri. Intoleranţa la zahăr (glucoza din zahăr, de fapt) este efectul, nu cauza acestei boli.

Sunt două cauze majore care duc la apariţia bolii. Este vorba de factorul ereditar (se moşteneşte de la părinţi sau bunici) şi stresul sau nervozitatea, care duc la apariţia diabetului de tip 2, mai frecvent la persoanele în vârstă. De asemenea, şi persoanele supraponderale sunt predispuse, de vină fiind disfuncţionalităţile glandelor hormonale.

 

Tipuri de diabet

 

Diabetul zaharat de tip 1 apare la vârste mici (copil sau adultul tânăr). Acest tip de diabet are ca principală cauză incapacitatea producerii insulinei de către celulele pancreatice. Lipsa insulinei implică necesitatea administrării ei prin injectare, cel puţin de două ori pe zi. Din această cauză, diabetul de tip 1 se mai numeşte şi diabet insulinodependent. În lipsa aportului din afară de insulină (prin injecţii), apar cetoacidoza şi decesul. Există şi un tip special, aşa numitul diabet zaharat de tip 1 Slow Type, care poate fi tratat cu medicaţie orală.

Diabetul zaharat de tip 2 apare la o vârstă mai înaintată. În aceste cazuri, insulină există, uneori mai mult, alteori mai puţin decât trebuie, dar organismul nu o poate folosi. Această cantitate nu este suficientă pentru a ajuta la introducerea zahărului din sânge în celule, motiv pentru care pot să apară tot felul de complicaţii care duc treptat la distrugerea organismului. Pentru a evita aceste complicaţii, este necesar tratamentul. Acesta include medicamente, dietă hipoglucidică şi controlul greutăţii corporale.

Mai există şi diabetul autoimun. În acest caz, sistemul imunitar confundă celulele producătoare de insulină din pancreas cu ceva străin organismului (microbi) şi încearcă din răsputeri, şi reuşeşte, să salveze organismul de ele.

 

Cetoacidoza

 

Netratat, diabetul zaharat are consecinţe grave, putând duce chiar la deces. Instalarea cetoacidozei este o complicaţie de temut care apare în cazul în care persoana cu diabet nu-şi primeşte la timp tratamentul. Cetoacidoza nu apare la diabetul de tip 2.

„În cursul hiperglicemiei, celulele nu primesc suficientă glucoză, care este principala sursă de energie. Organismul va începe să degradeze grăsimile pentru a hrăni celulele, rezultând astfel corpi cetonici. Acumularea corpilor cetonici are urmări grave“, susţine conf. dr. Maria Moţa, coordonatorul Programului naţional de diabet în judeţul Dolj.

 

Simptome

 

Cetoacidoza se instalează treptat, uneori chiar şi la persoanele care se îngrijesc, şi trebuie recunoscută repede pentru a preveni complicaţiile. Corpii cetonici se elimină prin urină şi prin respiraţie. De aceea, prezenţa lor poate fi depistată cu ajutorul bandeletelor de testare a corpilor cetonici urinari. Simptomele sunt stare generală alterată, creşterea frecvenţei şi amplitudinii mişcărilor respiratorii, respiraţie cu miros de acetonă, dureri epigastrice (partea de sus a abdomenului), greaţă şi vărsături.

Cetoacidoza apare cel mai frecvent la pacienţii nou-descoperiţi, pentru că de obicei aceştia se prezintă târziu la medic.

Complicaţii

Complicaţiile cronice ale diabetului sunt cardiovasculare, oculare, renale sau cerebrale. Alterarea circulaţiei sângelui şi pierderea sensibilităţii dureroase, în special la nivelul picioarelor, pot avea o consecinţă gravă, amputarea. De aceea, iată câteva sfaturi pentru îngrijirea „piciorului diabetic“:

1. Păstraţi o igienă riguroasă a picioarelor. Transpiraţia este un mediu propice pentru dezvoltarea microbilor.

2. Inspectaţi-vă zilnic, cu mare grijă, picioarele. La început, leziunile pot fi nedureroase, existând pericolul să treacă neobservate.

3. Trataţi leziunile minore imediat şi cu multă grijă. Dacă leziunea nu se vindecă în 2-3 zile, mergeţi la medic.

4. Exerciţiul fizic regulat şi renunţarea la fumat sunt benefice pentru prevenirea tulburărilor circulatorii

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS