30.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMenopauza, mai usoara cu terapia de substitutie

Menopauza, mai usoara cu terapia de substitutie

Femeile pot suporta mai usor perioada menopauzei apelând la tratamentele hormonale de substitutie disponibile gratuit in cadrul programului de prevenire al patologiei endocrine.


Femeile cu tulburari de menopauza din judetul Dolj vor putea sa beneficieze gratuit de tratament de specialitate in cadrul programului national de prevenire a patologiei endocrine. „Medicul de familie depisteaza femeile cu tulburari de menopauza si le trimite la cabinetul de endocrinologie pentru analize, iar daca este cazul acestea vor urma o terapie substitutiva. Pentru a putea beneficia de tratament in cadrul acestui program, o femeie trebuie sa aiba doar un bilet de trimitere de la medicul de familie“, a spus dr. Stefan Popescu, director executiv adjunct managementul asistentei medicale in cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj.


Femeile renunta prea usor la tratament


Directorul adjunct al DSP Dolj sustine ca sistemul de profilaxie si tratament ar putea fi functional abia de luna viitoare din cauza modificarilor structurale aparute din acest an in componenta programelor nationale de sanatate: „Prevenirea si tratamentul afectiunilor produse de menopauza a facut parte din Programul 3 si era coordonat de Clinica de ginecologie de la Spitalul de Urgenta Craiova. Din acest an, efectele menopauzei sunt incluse in patologia endocrina alaturi de gusa endemica (Programul 2)“.


Reprezentantul DSP Dolj sustine ca pentru derularea Programului 2 au fost alocati de la bugetul Ministerului Sanatatii 200 de milioane de lei, in timp ce anul trecut pentru profilaxia si tratamentul afectiunilor provocate de menopauza au fost repartizate 100 de milioane de lei. Programul a reusit sa atraga aproximativ 100 de beneficiare, insa marea problema o constituie faptul ca doar o mica parte dintre femeile care au inceput un tratament de substitutie l-au dus pâna la capat.


Ce este menopauza


In viata oricarei femei vine un moment când aparatul reproducator intra intr-o degradare continua.


Acest moment apare spontan dupa vârsta de 45 ani si se numeste menopauza. Menopauza poate fi si provocata de interventiile chirurgicale care au scop extirparea ovarelor, organele raspunzatoare in cea mai mare parte de producerea hormonilor sexuali. Scaderea estrogenilor si a progesteronului din sângele circulant aduce modificari in intreg organismul, modificari care creeaza o stare de invaliditate pentru multe doamne. Nu exista nici un motiv pentru care o femeie moderna sa-si limiteze linistea sufleteasca si satisfactia sexuala pentru faptul ca are o viata de doua ori mai lunga fata de cea a ovarelor ei.


Simptome


Tabloul clinic cuprinde transpiratii si bufeuri datorita simptomatologiei vaso-motorii, accelerarea osteoporozei, cresterea riscului aparitiei bolilor coronariene, mai ales a infarctului miocardic, depresiile si labilitatea psihoemotionala, scaderea libidoului, atrofierea vaginului si a uretrei etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS