21.8 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCCR dezbate azi sesizarea PDL privind Legea descentralizării

CCR dezbate azi sesizarea PDL privind Legea descentralizării

Curtea Constituțională a României (CCR) dezbate astăzi sesizarea privind neconstituționalitatea dispozițiilor din Legea descentralizării, informează Agerpres. Pe 11 decembrie, Curtea a amânat pentru 10 ianuarie discutarea sesizării, judecătorii primind din partea Guvernului, ca urmare a solicitării CCR, documente care au aproximativ 4.000 de pagini și care au stat la baza adoptării actului normativ.

De asemenea, Curtea a solicitat atunci avizele instituțiilor implicate în procesul de descentralizare. Pe 23 noiembrie, PDL a anunțat că a depus sesizare la CCR privind neconstituționalitatea prevederilor din Legea descentralizării, pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea, documentul fiind semnat de 70 de deputați.

Sesizarea a fost depusă la Secretariatul General al Camerei Deputaților, în document menționându-se că legea încalcă dispozițiile constituționale din articolul 1 (aliniate 1, 3, 4 și 5), articolul 61 (aliniat 1), articolul 102 (aliniat 1), articolele 120-122, articolele 114 și 136.

Sesizarea atrage atenția, printre altele, asupra procedurii de asumare a răspunderii de către Guvern pe acest act legislativ, în condițiile în care CCR a reglementat în 2009 că Guvernul își poate angaja răspunderea numai ca excepție și dacă structura majorității parlamentare s-a schimbat de la momentul alegerilor.

PDL mai susţine că legea încalcă principiile fundamentale ale descentralizării și principiile constituționale în ce privește purtătorii autonomiei locale care sunt consiliile locale și primarii, în timp ce consiliul județean este coordonator al activității acestora. PDL mai spune și că proiectul încalcă articolul din Constituție care consacră unitatea statului român.

Totodată, aceștia consideră că legea permite transfer de proprietate între unitățile administrativ-teritoriale fără hotărâre de Guvern, iar acest lucru reprezintă o încălcare a legii privind proprietatea publică și privată, care este materie de drept constituțional prin articolul 136 din Legea fundamentală. Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pentru Legea descentralizării la data de 19 noiembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS