22.2 C
Craiova
vineri, 7 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalOportunităţi de finanţare a IMM-urilor

Oportunităţi de finanţare a IMM-urilor

Mai mulţi oameni de afaceri din Bănie s-au plâns de inflexibilitatea relaţiilor cu băncile comerciale şi de modul neprofesional în care este evaluată o firmă atunci când i se întocmesc actele de creditare.

Aproximativ 150 de oameni de afaceri şi reprezentanţi ai firmelor din Craiova s-au aflat ieri la seminarul cu tema „Oportunităţi de dezvoltare a afacerilor mici şi mijlocii“, organizat de Templus Advertising Bucureşti în parteneriat cu Ministerul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale – Oficiul Teritorial Craiova. Evenimentul a avut ca obiectiv aducerea în atenţia instituţiilor de stat a problemelor legate de finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM). În acelaşi timp, instituţiile abilitate ale statului au prezentat soluţii de acces la fonduri structurale, la finanţări bancare, la consultanţă de specialitate etc.

 

Hopuri mari la finanţări

 

Mai mulţi oameni de afaceri prezenţi la eveniment au reproşat că problema cea mai mare a IMM-urilor locale este legată de relaţiile cu băncile comerciale, mai exact, de „inflexibilitatea băncilor în a finanţa IMM-urile“. Micii întreprinzători craioveni au cerut ca acestea să ţină cont de afacerea în sine, de cât timp este pe piaţă şi de investiţiile pe care le-au făcut în timp, nu doar de hârtiile cu indicatorii de profit şi pierdere.

„În Craiova, o bancă îi acordă unei firme 200.000 de euro, pe când în altă parte a ţării o firmă similară, cu aceeaşi cifră de afaceri, poate lua de la aceeaşi bancă 500.000 de euro. Solicităm o modificare a opticii băncilor“, a spus un om de afaceri prezent la eveniment. „Garanţiile pe care le cer unităţile bancare sunt de natură imobiliară, dar cred că există prea puţini specialişti ai băncilor în evaluarea afacerilor. Propun să se creeze specialişti care să evalueze la faţa locului afacerea, nu din birou. Să vadă cum lucrează, ce există, nu doar să analizeze nişte cifre. Pe de altă parte, nu există viteză de acordare a creditului“, a precizat Dumitru Gîlcescu, managerul unei firme de IT.

Acesta a mai spus că a încercat să ia un credit bancar în nume personal, pentru a finanţa afacerea de la bancă, şi i s-au cerut tot documentele firmei: „Deci, oricare dintre angajaţii noştri pot lua credite pe baza unei adeverinţe semnate de noi, dar acţionarii, managerii propriilor afaceri nu pot lua credite“. Alt reprezentant al mediului de afaceri, Victor Chirea, manager al unei firme de producţie, şi-a arătat dezamăgirea faţă de unităţile bancare: „Am încercat să iau un credit şi toate băncile îmi cereau dobândă de 15,5%, dar să aduc aport de 15% şi, în plus, să garantez cu teren sau cu apartamentul. Cum să avem acces mai uşor la credite, când ne lovim de aceste condiţii la bănci?“. Alt afacerist local a atras atenţia că „într-un eventual contract de credit cu banca datele de acolo au valabilitate doar un an, iar după aceea totul devine aleatoriu, şi dobândă, şi tot“. Încă un om de afaceri a cerut ca înainte să se încheie contractul cu banca să fie cunoscute de către IMM toate datele, de la dobânzi şi până la clauze contractuale. Cum în sală erau foarte puţini reprezentanţi ai băncilor, organizatorii a trebuit să precizeze că unităţile bancare trebuie să ţină seama de normele BNR atunci când acordă credite.

Directorul Sucursalei Craiova a CEC, Nicuşor Stanciu, le-a explicat afaceriştilor craioveni că „zona nu este aşa de săracă precum pare, ci avem un capital uman formidabil“ şi că există multe posibilităţi de finanţare a activităţii IMM-urilor. Oamenilor de afaceri le-au fost prezentate posibilităţi de accesare a fondurilor structurale pentru IMM-uri, prin programele operaţionale sectoriale şi prin programul operaţional regional. Directorul Fondului Local de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FLGCIMM), Gheorghe Lăpădat, i-a informat pe afacerişti că instituţia „acoperă până la 75% din valoarea creditului pe termen mediu şi lung. Emitem scrisori de garanţie pentru orice domeniu de activitate, garantăm scrisorile de garanţie bancară de orice tip. Preluăm riscul în totalitate pentru garantarea fondurilor europene, cu un comision de 1%“. Şeful FLGCIMM a adăugat că firmele nou-înfiinţate (de tip start-up) pot obţine garantarea până la 80% a creditelor bancare prin preluarea riscului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS