18.4 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOficiu prefectural-fantomă la Dăbuleni

Oficiu prefectural-fantomă la Dăbuleni

Mai-marii judeţului se chinuiesc de câteva luni să înfiinţeze în Dolj un oficiu prefectural la Dăbuleni, care să preia o parte din activitatea instituţiei prefectului. Miniprefectura există însă doar pe hârtie, ministerul de resort aprobând numai postul de director.

Legislaţia prevede că prefectul poate înfiinţa un oficiu prefectural în zonele îndepărtate din judeţ, unde angajaţii administraţiei nu pot ajunge decât cu mari eforturi, ajutând în acest fel şi locuitorii din zonele rurale care nu au posibilităţi de a ajunge în reşedinţa de judeţ pentru audienţe sau pentru a depune petiţii la instituţia prefectului.
Aceasta a fost şi motivaţia care a stat la baza deciziei prefectului de Dolj, Nicolae Giugea, de a cere încă de anul trecut avizul Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru un oficiu prefectural în Dăbuleni.
De la avize şi până la înfiinţarea propriu-zisă a acestuia, căile administraţiei s-au dovedit extrem de lungi şi încurcate.

Organigrama, ajustată în iunie de rectificare

Deşi cererea de înfiinţare a oficiului prefectural a fost aprobată de MAI, în organigrama miniprefecturii nu a fost prevăzut decât un singur post, acela de director executiv. Altfel spus, o parte din activitatea Prefecturii Dolj ar fi trebuit preluată de o singură persoană, care să asigure audienţe, să răspundă la sute de sesizări şi petiţii şi să verifice din punct de vedere legal sute de acte administrative emise de consiliile locale şi primăriile din localităţile arondate. Chiar şi aşa, la concursul organizat în luna ianuarie pentru ocuparea postului nu s-a prezentat nimeni, motiv pentru care ideea înfiinţării oficiului prefectural a fost pe moment abandonată, până când actualul Minister al Internelor şi Reformei Administrative îşi va da acordul pentru finanţarea unui al doilea post în Oficiul Prefectural Dăbuleni. Prefectul Giugea a declarat că avizul ministerului ar putea veni la o eventuală rectificare bugetară, care va avea loc în luna iunie. „Avem toate aprobările pe hârtie, ne trebuie doar aprobarea pentru un post în plus în afară de cel de director pentru că nu se poate să facem oficiu prefectural cu un singur om. Oficiul prefectural este un fel de apendice al Direcţiei juridice din prefectură şi va prelua o parte din volumul de muncă al acesteia. Se vor face audienţe aici pentru oamenii din localităţile arondate şi tot ce face prefectura în momentul acesta vor face şi ei acolo“, a spus Giugea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS