12 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInundatiile scapa primarii de amenda

Inundatiile scapa primarii de amenda

Inundatiile din sudul judetului au sporit numarul controalelor efectuate de autoritatile Doljului in primariile comunelor afectate. De cele mai multe ori, acestea au inchis ochii si edilii prinsi „in flagrant“ au primit doar o avertizare.


Timp de doua luni, primarii doljeni au primit zilnic controale si au prezentat zeci de rapoarte si documente. Majoritatea edililor spun ca au si pierdut numarul echipelor diferitelor institutii care s-au perindat prin comunele lor. „Nici nu mai stiu câte controale au venit la noi. Intre o evacuare, doua sau o impartire de alimente mai intocmeam si prezentam si niste rapoarte. Autoritatile au fost indulgente cu noi si au inteles ca primaria fiind inundata, majoritatea actelor erau acolo. Cu câteva zile inainte de inundatii am fost insa amendat de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Dolj cu un milion de lei pentru ca nu intocmisem la timp niste situatii“, si-a amintit Constantin Radu, primarul comunei Cârna.


Nici una dintre primariile din comunele afectate de inundatii nu a scapat de controalele repetate ale autoritatilor. „Au fost controale multe si am fost vizitati de toate organismele competente si, chiar daca ne-au mai prins cu mâta in sac, au fost ingaduitori cu noi si au inteles ca nu putem sa fim si pe diguri, si in tabere, si in birouri la intocmit rapoarte“, a spus Florea Cone, primarul din Macesu de Jos.


Iulian Silisteanu, primarul Rastului, considera insa ca, in loc sa vina in comunele inundate in control, institutiile judetene ar fi trebuit sa dea o mâna de ajutor autoritatilor locale. „In loc sa ma ajute, m-au controlat, si Protectia Consumatorului m-a si avertizat pentru ca inspectorii au gasit niste margarina in primarie. Bine ca a fost doar o avertizare, ca daca imi dadeau amenda nu aveam cum sa platesc nici din bugetul primariei, nici din buzunarul propriu“, a mentionat Iulian Silisteanu.


Primarii, atentionati de OJPC


Cu toate ca uneori primarii doljeni au primit avertizari, reprezentantii institutiilor deconcentrate acorda un calificativ bun activitatii edililor in perioada inundatiilor si dupa retragerea apelor. „Primarii au colaborat foarte bine si au respectat normele impuse de noi, au ajutat la dezinsectie, au supravegheat procesul de vaccinare si au respectat modul de distributie a alimentelor“, a explicat Dolores Tataru, director adjunct la Serviciul de Medicina Preventiva din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Dolj.


Echipe de la Oficiul pentru Protectia Consumatorului (OPC) Dolj au facut controale zilnice in toate localitatile afectate de inundatii si au dat atentionari tuturor primarilor. „Am dat tuturor primarilor atentionari pentru ca fiecare a facut la un moment dat o greseala. Noi am inteles situatia si pentru inceput i-am atentionat, dar dupa aceea urmeaza amenda propriu-zisa“, a precizat Gheorghe Marinescu, directorul OPC Dolj. Atentionari le-a dat primarilor doljeni si Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Dolj, pentru ca sinistratii nu isi tineau pasarile si animalele inchise. „Nu se putea vorbi de amenzi in cazul primarilor din localitatile afectate de inundatii. Cu toate ca in urma controalelor efectuate de medicii veterinari acestia au constatat ca pasarile si animalele erau lasate libere pe câmp, având in vedere situatia in care se aflau comunele lor, primarii nu au primit decât atentionari“, a explicat Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS