25.9 C
Craiova
sâmbătă, 8 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalRetrocedare cu viteza melcului

Retrocedare cu viteza melcului

Primaria Craiova a primit in termen legal 4.750 de notificari inaintate pe baza Legii nr. 10/2001. Desi au trecut mai bine de trei ani de la aparitia legii, 1.662 de notificari asteapta si azi sa fie analizate si solutionate de comisia de aplicare a legii care ar trebui sa se intruneasca si sa lucreze in fiecare zi de marti a saptamânii. O data cu aparitia Comisiei Centrale din cadrul Autoritatii Nationale pentru restituirea proprietatilor, institutie aflata sub coordonarea cancelariei primului-ministru, toate dosarele in care bunurile solicitate nu mai pot fi restituite in natura iau drumul acestei institutii. In acest din urma caz se incadreaza constructiile care au fost demolate si pentru care notificatorul cere despagubiri la valoarea de piata a imobilului.


Se returneaza despagubirile


Pentru o parte din imobilele confiscate sau preluate in orice alt mod de stat in perioada 1945-1989 s-au platit despagubiri banesti la o valoare stabilita de regimul acelor vremuri. Imobilele pentru care s-au platit despagubiri intra sub incidenta Legii nr. 10/2001, deci se pot restitui in natura cu conditia returnarii despagubirilor primite. Returnarea despagubirilor se face la valoarea actualizata pe baza unui ordin comun al Bancii Nationale si al Institutului National de Statistica, emis pe 6 august 2003. „Cladirile pot fi retrocedate in natura daca notificatorul achita acolo unde este cazul, la Trezorerie, valoarea actualizata a banilor primiti ca despagubire de la statul român in perioada mentionata de lege. Primarul emite dispozitia de retrocedare, dar nu se trece la executarea ei decât dupa returnarea despagubirilor reactualizate la Trezorerie“, a spus Octavian Mateescu, membru in comisia de analizare si solutionare a notificarilor depuse pe Legea nr. 10/2001.


Nemultumitii se pot adresa instantei


Beneficiarii Legii nr. 10/2001 care au primit deja dispozitiile primarului si sunt nemultumiti de solutia gasita de comisia primariei trebuie sa stie ca in termen de 30 de zile de la primire se pot adresa direct Tribunalului Dolj (sau altui tribunal in raza de competenta in care se afla solicitantul), sectia civila, pentru a contesta decizia primita. „Aceiasi beneficiari mai trebuie sa stie ca orice actiune in revendicare este admisibila de comisia de solutionare sau de instanta daca este pornita de toti coproprietarii acolo unde este cazul“, a precizat Ion Pirvu, jurist in cadrul Directiei contencios-juridic si asistenta de specialitate a Primariei Craiova. In acest caz se incadreaza si revendicatorii sediului Primariei Craiova din strada A.I. Cuza, nr. 7. Cladirea a fost nationalizata in anul 1948, prin Legea nr. 119, si in ea a functionat sediul social al Bancii Comertului Craiova SA. Urmasii a sase actionari, din cei peste 970 de actionari ai bancii, au depus cerere de revendicare, solicitând nu numai sediul social al bancii, ci si locuintele de serviciu ale fostilor functionari bancari care erau situate in cladirea cunoscuta in Craiova acum sub numele de „Casa Alba“. Notificatorii au evaluat sediul actual al primariei la 50 de milioane de euro, iar locuintele de la „Casa Alba“ la 20 de milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII