33.6 C
Craiova
sâmbătă, 8 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalSute de muncitori la negru

Sute de muncitori la negru

Inspectorii ITM Vâlcea au depistat în primele şapte luni ale anului sute de persoane angajate fără contracte de muncă. Altă statistică spune că numărul celor încadraţi legal a crescut.

VÂLCEA. Lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vâlcea au descoperit, de la începutul anului până în prezent, 244 de persoane care lucrau la negru. „În majoritatea cazurilor, aceştia lucrau în construcţii, un domeniu în expansiune care necesită forţă de muncă fără o calificare anume“, a explicat Ion Nicolaescu, inspector-şef al ITM Vâlcea. Conducătorul instituţiei vâlcene spune că totalul amenzilor pentru munca la negru a ajuns la 350.000 de lei. „La această sumă se adaugă şi amenzile aplicate firmelor pentru nerespectarea legislaţiei privitoare la relaţiile de muncă. Acestea totalizează 566.000 de lei şi reprezintă amenzi aplicate pentru faptul că mulţi dintre administratorii firmelor nu îşi întocmeau corect documentaţia referitoare la personalul angajat sau făceau operaţiuni care eludau legea“, a afirmat Nicolaescu. În afara angajatorilor din construcţii, nereguli în domeniul relaţiilor de muncă se găsesc şi în industria textilă, în panificaţie, dar şi în servicii, se arată în bilanţul întocmit de Inspecţia Muncii din Vâlcea. Alt aspect al activităţii ITM îl reprezintă şi controalele privind asigurarea condiţiilor de securitate şi sănătate la locul de muncă. „În acest sector s-au efectuat sute de controale şi de fiecare dată se găsesc nereguli. Amenzile aplicate firmelor găsite cu deficienţe sunt destul de mari. În şapte luni, valoarea sancţiunilor s-a ridicat la 567.000 de lei, iar verificările continuă în fiecare lună”, a spus Nicolaescu.

Plasatorii de forţă de muncă în străinătate, verificaţi

ITM a controlat şi activitatea firmelor care plasează forţă de muncă din judeţ pe piaţa din străinătate. „Am înregistrat patru societăţi de plasare ce nu au respectat prevederile Legii nr.156. Amenzile aplicate acestora au ajuns la suma de 20.000 de lei“, a spus şeful ITM. De asemenea, inspectorii au descoperit pe teritoriul judeţului două persoane străine ce lucrau fără permis de muncă. Altă statistică întocmită de instituţia vâlceană, de data aceasta pozitivă, arată că numărul contractelor de muncă înregistrate la sediul ITM a crescut vertiginos de la începutul anului. Astfel, dacă în luna ianuarie a anului 2007 inspectoratul avea înregistrate 64.502 contracte individuale de muncă, până în luna iulie numărul acestora crescuse la 66.136, un lucru îmbucurător pentru piaţa forţei de muncă din Vâlcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS